nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 14°
14°

Exculpats dos metges que varen dir a una pacient sana que tenia sida

Son Dureta es torbà sis mesos a comunicar l'errada a la víctima

Un jutge de Palma ha absolt dos metges de Son Dureta que diagnosticaren a una pacient que tenia el virus de la sida i es torbaren sis mesos a comunicar-li que no estava malalta. El magistrat Francesc Xavier Mulet entén que l'actuació dels dos metges no ha estat delictiva, però creu que la perjudicada podrà sol·licitar que la indemnitzin pels fets ocorreguts.

Els fets començaren el mes de gener de 1993. La dona acudí a Son Dureta. Feia tres dies que tenia febre i patia esgotament físic. El metge que la va atendre l'envià al servei de medicina interna. Allà la visità un dels dos metges encausats, que n'ordenà l'ingrés hospitalari. Durant uns dies li feren proves analítiques per descartar infeccions. Es comprovà que no tenia hepatitis ni sífilis. Dia 1 de febrer, segons declara la sentència, el servei d'hematologia de l'hospital realitzà una analítica de sang a través del test d'Elisa. S'observà que la pacient presentava anticossos d'Immunologia, és a dir, estava malalta de sida.

El doctor de medicina interna comunicà a la pacient que tenia aquests anticossos, si bé va remetre el seu cas al departament d'immunodeficiència de Son Dureta. Aquest departament el dirigia l'altra metgessa que ha estat jutjada. La facultativa ordenà que se li efectuassin d'altres analítiques i se li va repetir el test d'Elisa. Novament varen ser positives. Això no obstant, aquesta prova no era definitiva.

Per confirmar aquesta diagnosi es realitza un altre test, a través de la tècnica Western Blot. Aquesta prova no es fa a Son Dureta, per la qual cosa les mostres varen ser enviades a l'hospital de Majadahonda, a Madrid. Aquest centre comprovà que la dona no tenia el virus i envià els resultats a l'hospital palmesà a principi de juny.

La sentència declara provat que la pacient no va tenir coneixement d'aquest darrer test, que descartava que estigués malalta, fins al de novembre, sis mesos després. El jutge no considera l'actuació mèdica imprudent, ja que els símptomes eren clars. Això no obstant, el magistrat criticà l'acció de Son Dureta i recalcà el dret absolut de la víctima a reclamar compensació pecuniària.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris