lluvia moderada
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
18°

Cort i Govern publiquen quaderns per revifar el «català que es parla a Mallorca»

Gabriel Sampol i Nicolau Dolç són els autors del material editat per l'Ajuntament

Es tracta de «revitalitzar l'ús de formes i construccions pròpies del català que es parla a Mallorca». Amb aquesta veritable declaració de principis, els filòlegs Gabriel Sampol i Nicolau Dolç han publicat 12 quaderns per a l'ensenyament de la llengua, el nombre dels quals sera incrementat pròximament amb sis més.

Lexicologia, morfosintaxi i fonètica variables són presentats als professors i alumnes en un aplec de recursos didàctics publicat a la col·leció Estel d'Or per l'Ajuntament de Palma amb doblers del Govern balear, seguint l'anomenat Pla pilot per a l'ensenyament.

Els autors insisteixen que «no es tracta d'ensenyar varietats, sinó d'ensenyar la llengua catalana a partir de les seves varietats». Per aquest motiu, Dolç i Sampol han recorregut a les formes enregistrades "escrites" dels usos lingüístics mallorquins, molt especialment a la literatura tradicional, majoritàriament representada en aquest material per Antoni Maria Alcover i Tomàs Aguiló.

El material, adreçat als darrers cursos de Primària i a tot l'ensenyament secundari "a més d'adults", permet que siguin els mestres els qui adaptin la fonètica peculiar a l'indret on s'empra. Però és l'escriptura en què el material didàctic pren especial incidència. Els autors han seguit «la tradició impresa», que han sotmès a normalització ortogràfica; però reconeixen haver eludit el problema que suposa la difícil transcripció de la poesia popular "strictu sensu" i acceptar que sovint les seves rimes es fonamenten en «defectes» de pronúncia, apòcopes irregulars, accentuació de les partícules pronominals febles i altres fets lingüístics característics de la tradició poètica popular.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris