lluvia moderada
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
18°

El TSJB anul·la la sanció a un metge que no va voler atendre pacients estrangers

L'Insalud reconeix que els facultatius no estan obligats a parlar idiomes

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha anul·lat una sanció de suspensió de feina i sou durant sis mesos posada per l'Institut Nacional de la Salut (Insalud) a un metge adscrit a la localitat de Palmanova, en el municipi de Calvià.

L'Insalud va sancionar aquest facultatiu per «ser l'autor d'una falta greu segons l'Estatut Jurídic del Personal Mèdic de la Seguretat Social en incomplir els deures específics amb perjudici sensible pel servei». Segons les tesis de l'Insalud, a l'expedient sancionador hi havia «documentació acreditativa de set malalts, espanyols i estrangers, als quals va negar assistència sanitària» i afegia que amb la seva conducta va conculcar la normativa i causà un perjudici considerable al malalt i també projectà una imatge negativa del sistema sanitari públic».

A l'hora d'analitzar les denúncies dels malalts, el TSJB reconeix que cap dels ciutadans estrangers que suposadament no van ser atesos, no varen declarar davant els inspectors. Per tant, assenyala el Tribunal, «ens trobam davant una denúncia no ratificada i la seva força de convicció és nul·la».

El metge expedientat declarà que no sabia idiomes, que no visitava malalts estrangers i que els que anaven a la seva consulta parlaven el castellà. Aquest aspecte és ressaltat pel Tribunal que reconeix «el caràcter essencial de l'enteniment idiomàtic entre el metge i el pacient».

Per la seva banda, el Col·legi de Metges, que va realitzar un informe sobre aquest cas, destacà que els pacients que no parlen el castellà deuen aportar un intèrpret, perquè «els facultatius no tenen l'obligació de conèixer cap altre idioma que l'oficial de l'Estat, ja que l'Insalud no l'exigeix a les oposicions».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris