cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
16°

El consum d'aigua a l'agricultura ha caigut un 30% en quinze anys

La disminució equival a tres vegades els embassaments de Cúber i gorg Blau

El volum d'aigua emprat en el reg agrícola balear ha disminuït un 30 per cent des de l'any 1985, la qual cosa suposa que s'han deixat de regar 5.000 hectàrees i ja no es consumeixen amb aquesta finalitat 35 hectòmetres cúbics, quantitat equivalent a aproximadament tres vegades la capacitat dels embassaments del gorg Blau i Cúber. Un dels objectius del recentment aprovat pla hidrològic, que encara ha de rebre el vistiplau del Consell Estatal de l'Aigua i del mateix Consell de Ministres, fou quantificar el volum exacte d'aigua que s'ha deixat de fer servir per al reg agrícola durant els darrers anys, davant la certesa d'una disminució d'aquesta pràctica. El coneixement d'aquesta dada permetria saber amb una major exactitud la disponibilitat dels recursos hídrics de l'Arxipèlag.

La causa principal de la reducció del reg agrícola és, òbviament, l'abandó de cultius, sobretot els d'estiu: hortalisses i ferratges. Al mateix temps, l'abandó pot tenir dues motivacions: la salinització dels pous i la manca de rendibilitat agrícola. En altres casos, l'abandó no és total, sinó que es produeix una limitació o reducció de les collites anuals. També es pot donar el cas de la substitució de conreus d'estiu per altres de primavera, que no necessiten tanta aigua com els primers.

Alfredo Barón, tècnic de la Direcció de Règim Hidràulic (depenent de la Conselleria de Medi Ambient) i un dels principals redactors del pla hidrològic, explicà ahir a Diari de Balears que «la reducció del reg agrícola és una constant des de l'any 1985, encara que des de 1994 s'ha observat una certa estabilització».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris