nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

La renda dels pagesos baixa malgrat que la producció augmenta

De 1995 a 1996, els guanys dels agricultors es reduïren 632 milions de pessetes

L'agricultura continua sent el sector econòmic maleït de les Balears. Els esforços de l'Administració i dels mateixos pagesos per millorar la producció i, sobretot, la rendibilitat de les explotacions no es veu compensada amb una major renda. Evidentment, si comparam l'estadística actual amb la de principi dels 80, la situació ha millorat molt, però l'evolució de la renda agrària dels darrers anys no dóna motius per a l'optimisme.

L'any 1982, la producció total agrària de les Balears es valorava en quasi 31.000 milions de pessetes, però la renda per repartir era de tan sols 8.425 milions. El 1996, darrer any del qual la Conselleria d'Agricultura disposa de totes les dades necessàries per establir la renda agrària, la producció es quantificà en 45.893 milions. És a dir, en 14 anys l'augment no ha estat gaire important, si tenim present els avenços en mètodes de producció.

Una altra cosa és la renda agrària, que ha passat dels 8.425 milions de l'any 1982 als 24.917 milions de 1996, gràcies, bàsicament, a l'entrada de l'Estat espanyol en la Unió Europea, la qual cosa ha suposat tenir accés a nombroses i copioses subvencions, almenys en termes absoluts perquè, en termes relatius, no són tan substancioses en el cas de determinats cultius.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris