nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Informàtics de la Universitat simularan la tècnica de les antigues talaies de foc

Els experts avaluen el rendiment d'aquest sistema defensiu

Els informàtics de la UIB realitzaran una simulació per ordinador per esbrinar el funcionament de les talaies de foc del segle XVI a Mallorca, un sistema de defensa per combatre les invasions dels pirates a l'Illa.

«Ens interessa saber el protocol de comunicacions de les talaies de foc i detectar els problemes que això representava», diu Damià Vidal, l'informàtic de la UIB i membre de l'Institut nord-americà de Navegació.

L'estudi està pensat perquè sigui un projecte de carrera d'enginyeria informàtica. «La simulació ens permetrà avaluar el rendiment d'aquesta tècnica del segle XVI. Podríem saber quin temps de resposta tenia transmetre el foc d'una torre a una altra i conèixer els seus punts dèbils. Gràcies a aquesta informació és possible saber fets que després els historiadors podrien constatar», explica Vidal.

Les torres de defensa i les talaies de foc de Mallorca varen ser un sistema de defensa que funcionava a ple rendiment durant la meitat del segle XVI. Tenia com a objectiu recopilar informació dels atacs marítims que sofria contínuament l'Illa.

El foc es transmetia de torre a torre actuant com si fos una passada de testimoni. Tot això suposava un esforç important quant a infraestructura, ja que s'havien de construir talaies per tota la costa i dotar-les de personal. Aquest personal havia d'estar ben pagat, tenir vitualles per poder viure i prèviament haver passat per un procés d'instrucció. El sistema havia d'estar perfectament coordinat si no, fracassava.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris