algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

Ana Jofre: «Balears no seria el que és avui sense l'emigració a l'Argentina»

La doctora, néta d'alcudiencs, va oferir una conferència sobre la immigració dels pollencins

«Les Balears no serien les Balears que són avui, si no hagués estat pels que se'n varen anar a Amèrica. Feren una gran descompressió demogràfica, sense la qual Balears no seria el que és». Així ho afirmà amb rotunditat la doctora Ana Jofre cap al final de la conferència que, sobre els pollencins que emigraren a l'Argentina, impartí en el Club Pollença.

Per això, aquesta doctora per la Universitat de la Plata, néta d'alcudiencs i criada dins un ambient d'immigrants pollencins a la Plata, creu que la immigració que va viure el poble balear a partir del final del segle passat, des del 1880, no és una història del passat. Ella entén que va ser un fet que «va marcar la vida dels que se'n varen anar, però també dels que quedaren. Les famílies varen quedar dividides pels oceans». Una història que Ana Jofre va viure de ben a prop i que ara la du a afirmar que és ben just que els d'aquí, els de l'Illa, ajudin els d'allà.

El padrí de la doctora va ser un de tants alcudiencs que arribaren a la ciutat de la Plata amb la segona remesa d'immigrants, això és, a partir del 1900. Perquè la primera tongada de l'any 1882 "segons explicà Jofre" arribà quan la Plata només era un gran camp de blat, va ser la mà d'obra amb la qual es va construir la cuitat.

Després del 1900, els immigrants que s'establien a la Plata començaren a treballar al denominat Campo de Berro, allà feien de jornalers. Després quan tenien prou diners llogaven el seu tros de terra a un altre i, fins i tot, li pagaven el bitllet i quan ja guanyaven més es compraven una parcel·la fora del Campo de Berro», explicà Jofre. De fet, ella va néixer al carrer 154, que dividia els propietaris dels llogaters, que feien feina en el Campo de Berro. «Allà vaig néixer jo, enmig de pollencins i alcudiencs». Després recordà que es parlava el mallorquí com a idioma corrent.

Constructors de per vida  

El que tal volta va cridar més l'atenció de la història que sobre la immigració pollencina a l'Argentina va contar la doctora Ana Jofre, va ser el fet que el president del Centre Balear a la Plata fos Mateu Riusech. Més encara quan va dir que aquest senyor va ser un dels constructors més importants. El públic assistent va contestar rient. Ella tal volta no n'estava assabentada, però és que els Riusech que hi ha a Pollença són importants constructors. «I és que, la construcció la porten dins la sang», comentaven.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris