algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Els petits experimentaren què és ser diable

La colla de dimonis de Maó ensenyà als nins i nines a viure la festa del foc de ben a prop

Els més menuts varen participar, ahir, de l'experiència de ser diables i ho varen fer de mans d'uns dimonis veterans: la colla de diables de Maó.

Eren just les deu del matí quan el taller de diables es va posar en funcionament a la plaça de la Constitució d'Alcúdia. Primer, començaren confeccionant banyetes per a tots els al·lots. Després, els va arribar l'hora d'aprendre a ser dimonis. Això sí, eren diables de mel i sucre que tenien de quatre a vuit anys, com a molt. I és que aquests dimonions, com explicà Agnès Payeras, una de les gralleres de la colla de Maó, jugaven amb foc, però no amb explosius. «Als coets que els col·locam a la forca els hem llevat el petard i, per això, resulten inofensius». Però, per als petits, aprendre a ser dimonis representava tot un repte.

Primer els cobrien cap i cos amb una capa de dimoni, grisa i amb dues banyetes vermelles. Després, els grallers i dimonis de Maó els situaven enmig de la zona que havien tancat i els ajuntaven els caps. Els menuts aguantaven la forca que portava el coet enganyat i esperaven quiets que prenguessin foc. No es movien gens. Després, en acabar-se el foc, feien aquella mitja rialla i es miraven uns amb complicitat: havien superat el repte.

Després vendria l'hora de contar l'experiència, amb lletres ben grosses. Aquí era quan Bernat i Àfrica, dos al·lotets de sis anys, passaven a explicar que la forca es movia i que, per això, l'havien d'aguantar encara amb més força. «Tremolava, i nosaltres ens hi aferràvem ben fort», deia la nina.

Gegants polifacètics  

La colla de geganters i grallers de Maó passegen uns gegants força polifacètics. Tant en Tomeu i na Guida, que ja varen arribar a Maó l'any 1934, com en Pere i na Gràcia, que varen crear fa dos anys el club de jubilats de l'IBAS, participen a totes les festes de tots els pobles de l'Illa veïna. Des de fa un temps, el gegant Olímpic, li diuen així perquè va participar a l'Olimpíada 92, també els acompanya a fer teatre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris