algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
19°

Els veïns de la illeta de la plaça podran realitzar reformes després de 75 anys

Durant aquest període, l'Ajuntament no els ha deixat fer cap canvi ni vendre-les

Els propietaris de les dues illetes que limiten amb la plaça Major de Pollença s'han posat d'acord per desbloquejar la situació «injusta» (així la qualifiquen els afectats) en què es troben aquests immobles des de fa 75 anys. De llavors ençà no poden reformar ni vendre l'immoble.

Concretament, fou l'any 1924 quan l'arquitecte Rafel Roca presentà tres propostes per reformar les illetes. Una proposava l'expropiació de les cases per edificar-hi una peixateria; a l'altra, s'hi plantejava l'enderrocament per fer-hi un mercat cobert perpendicular a Cal Lloro; i a la tercera, que tal volta era la més atrevida, s'hi preveia fins i tot esbucar la rectoria per continuar el carrer del Moro. Però tot quedà aturat. Des d'aquell moment, els veïns no han pogut vendre les propietats ni tampoc reformar-les. Les actuacions que els plans urbanístics preveien a les illetes de la plaça Major paralitzaren durant anys qualsevol iniciativa privada. Primer, perquè l'Ajuntament tenia previst l'enderrocament dels edificis; després, perquè volien fer una actuació conjunta, però no acabaven de definir-la. Ara, amb les obres de reforma de la plaça Major sembla que s'ha aconseguit que tots els propietaris es posin d'acord per realitzar aquesta actuació conjunta. De fet, en el Pla general d'ordenació urbana de Pollença de 1990 queda estipulat el sistema de gestió que han de seguir els propietaris per enderrocar i refer les illetes: una Junta de compensació.

Així mateix, en el projecte de remodelació del centre històric de Pollença, redactat per l'arquitecta Rosa Barba, es divideixen les illetes en dos blocs perquè un cop determinada l'actuació es puguin plantejar les obres d'una manera independent
Ara, des de l'Ajuntament, es veu amb bons ulls aquesta reactivació, fins i tot el regidor Pere Capó parla de fer l'esmentada Junta de compensació. Els veïns, però, no es mostren tan optimistes. «Fa molts d'anys que no hi podem fer res, i ara ja som molts els que ens hem de posar d'acord perquè la propietat és en mans de fills de cosins», comentà ahir un dels afectats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris