nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
20°

El nou Estatut de les Balears ja és oficial, sense la nacionalitat històrica

La reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l'Estat, sense el polèmic i controvertit reconeixement de la nacionalitat històrica.

Després que el Congrés dels Diputàs va aprovar el passat 22 de desembre ja de forma definitiva la proposta de reforma, aquest era l'últim tràmit per a l'entrada en vigor d'un nou Estat que eleva el sostre competencial de les Illes, però que ha estat especialment discutit per la pròpia definició de la comunitat.

Així, el nou Estatut obre la via a l'assumpció de la competència de Sanitat i introdueix canvis en el funcionament parlamentari que permetran una major duració del període legislatiu, fins als sis mesos. També serà necessari modificar la llei electoral a causa d'una sèrie de modificacions en l'estatus i incompatibilitats dels diputats al Parlament balear.

En tot cas, la principal polèmica derivà de l'aprovació «per error» en el Congrés dels diputats del reconeixement de nacionalitat històrica que es contemplava en una esmena presentada pel PNB a instàncies del seu soci europeu, Unió Mallorca. Els diputats socialistes erraren en la votació i de forma provisional Balears sí fou nacionalitat històrica.

L'equivocació, però, va ser esmenada al Senat i finalment s'imposà el pacte que havien assolit a Madrid els grups parlamentaris socialista i popular en una darrera votació al Congrés just abans d'acabar l'any. A partir de la publicació al BOE de la reforma, el nou Estatut balear ja obté el seu caràcter oficial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris