nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

El preu de la construcció a les Balears s'ha disparat un 9% en un any

El sector ha invertit un 18 per cent més en empleats per hores per atendre les comandes

El cost de la construcció a les Balears ha pujat un 9 per cent en un any, segons una primera anàlisi del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics. L'increment s'ha disparat de manera preocupant en l'apartat de treballadors contractat per hores, que han hagut de reforçar les plantilles habituals per suportar la demanda exagerada d'obra pública i privada.

Dit d'una altra manera, només la despesa per control de qualitat s'ha mantingut igual, mentre que tots els altres conceptes inclosos en una factura per obres han experimentat apujades.

El president dels aparelladors, Jaume Gibert, advertí ahir que les dades recollides estan pendents d'un estudi en profunditat, que tindrà llest aviat. De tota manera, queda clar que l'excés de demanda ha superat les possibilitats de les empreses del ram.

L'excepcional contractació de treballadors a escarada, com hem assenyalat, es reflecteix en una apujada del 18 per cent en la xifra que li pertoca en cada factura.

L'encariment general en el sector repercuteix de manera directa en el preu de l'habitatge de nova planta ja que, malgrat que Gibert no quantificà l'ascens del cost, sí que advertí que «és molt important l'augment de la demanda i la manca de solars urbans per edificar».

Pel que fa a materials, les apujades més importants es veuen en els totxos (un 15 per cent), el ciment (12 per cent), els àrids (10 per cent), les bigues (10 per cent) i els murters (8 per cent).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris