cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

L'aplicació de les DOT costarà al voltant de cent mil milions

El Govern calcula que aquesta despesa s'haurà de realitzar en deu anys

El Govern balear ja té damunt la taula les primeres estimacions de la despesa que implicarà l'aplicació de les directrius d'ordenació del territori (DOT), que s'ha compromès a aprovar durant aquesta legislatura. Les anàlisis de l'Executiu situen la inversió necessària per al canvi de rumb en l'orientació del model territorial de la Caib en, aproximadament, uns cent mil milions de pessetes en deu anys i amb especial atenció a les zones turístiques i de l'interior precisades de més ajudes.

La xifra pot canviar d'acord amb les matisacions que rebi el text de DOT que ara es maneja, però no s'espera que hi hagi una variació a la baixa. L'estat en què es troben zones com Cala Major, El Terreno, part de l'Arenal o antigue destinacions turístiques com Can Picafort fan pensar en fortes inversions durant un decenni.

Les directrius contemplen accions de diversos tipus. Unes seran d'aplicació immediata a partir del moment en què entrin en vigència (la pròxima primavera); altres són de tipus cautelar, fins que no s'hagin obtingut els resultats desitjats; un tercer tipus està constituït per mesures que es duran a terme a mig termini; i finalment es marquen una sèrie d'obligacions per a l'Executiu, de caire més general i que, tot i ser d'obligat compliment, no tindran rang de llei.

El Govern confia a obtenir l'ajuda de la Unió Europea per aquesta primera etapa de vigència de les DOT. A començament del mes de desembre, Jaume Matas i Miquel Ramis, conseller de Medi Ambient, viatjaren a Brussel·les per entrevistar-se amb el comissari europeu responsable de polítiques de desenvolupament sostenible, energia i turisme, Christos Papoutsis.

Durant la reunió, el cap de l'Executiu exposà el model de desenvolupament sostenible que vol aplicar a les Illes i que també es presentarà a Atenes durant la cimera Metròpolis i entorn del futur, cap al creixement sostenible el 18 i 19 de gener.

La batalla política

Manca molt poc temps perquè comenci la gran batalla de les directrius del territori en el Parlament balear. I el Govern s'ha temut que, o presenta una oferta seriosa o donarà ales a l'oposició perquè munti el rebombori a pocs mesos de les eleccions. Per tant, els grans traus de la definitiva ordenació de l'Arxipèlag seran sobre la taula política amb pèls i senyals. En aquest sentit, ningú no dubta que la gran batalla territorial se centrarà a Mallorca. El Pacte de Progrés té el seu propi pla i ara espera amb ansietat poder contrastar-lo amb el que enllesteix el Govern. I aquest no s'ha quedat amb les mans plegades. El cert, però, és que manca tant poc temps per les urnes que serà finalment el poble el que elegeixi el seu model territorial. Però el segur és que cada opoció política no podrà menysprear l'oferta dels altres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris