cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

La primera tanda d'esponjaments afectarà més d'una vintena d'edificis

Hotels i d'altres edificis degradats seran expropiats i enderrocats en breu

L'executiu balear vol començar en breu tot el procés d'expropiacions i edificis obsolets i en una primera tanda aquesta operació afectarà més d'una vintena de solars de Mallorca ocupats per antics hotels o d'altres immobles que es troben abandonats i representen nius de brutor.

De moment, l'executiu no vol avançar quins seran els edificis i solars afectats, encara que si es disposa d'un llistat d'entre 20 i 25 casos en què es vol agilitar el màxim possible el procés d'expropiació, segons indicà el conseller de Turisme, José Maria González Ortea.

Per fer-ho es disposa ja del mecanisme legal. La Llei d'acompanyament als pressuposts, aprovada aquesta setmana al Parlament balear, obre la porta a les operacions d'esponjament d'immobles obsolets abans que es compti amb l'eina de les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT), que han d'entrar al Parlament en el mes de gener i ser aprovades abans de la fi de la legislatura.

Les operacions d'esponjament afectaran especialment municipis com Palma i Calvià, on es concentren gran part d'aquests eficis degradats fruit de l'expansionisme i el boom constructiu dels anys 50 i 60 i que en l'actualitat suposen un fort impacte ambiental a les zones turístiques i residencials que els envolten.

Serà el Govern el que aporti els doblers, si és possible amb finançament comunitari, per a les expropiacions, per això ha obert en el projecte pressupostari del 99 una partida simbòlica de mil pessetes, i s'espera que la iniciativa sigui ben rebuda pels diferents municipis. N'hi ha que, com Calvià, ja han expressat el seu interès.

Els establiments d'allotjament turístic que actualment es trobin en situació de baixa temporal podran seguir en aquesta situació un màxim de dos anys, que es podria prorrogar per causa justificada un any més.

Des de l'oposició socialista es criticaren enèrgicament aquestes mesures incloses a la Llei d'acompanyament dels pressuposts per considerar-les contràries a l'Estat de Dret. Es diu que van contra els hotelers i que un fi just com l'esponjament no es justifica amb els mitjans triats ni amb l'atac als hotelers.

Viabilitat

La iniciativa sembla mediambientalment i estèticament correcta. Com sempre el que, indubtablement, pot provocar més discusió és la forma i el perquè s'espongen uns i no altres. En tot cas, també cal esperar a saber quina és la viabilitat econòmica per conèixer l'abast dels projectes d'esponjaments i això en bona mesura pot dependre de la disponibilitat de fons europeus per finançar aquestes actuacions. En tot cas, sembla innegable que és necessari acabar amb determinats punts negres, simples nius de brutor i de degradació de zones tant turístiques com residencials, i el que cal esperar és com, en quina mesura i amb quin cost es fa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris