cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Una trentena d'abocadors està pendent de tancament definitiu o de restitució

Aquesta situació topa amb la poca claredat competencial existent en la matèria

La situació dels abocadors a Mallorca no està controlada. O bé s'hi continuen depositant residus de manera il·legal o bé s'han tancat però sense el pla de restitució que elimini el perill de contaminació. Segons el GOB, hi ha més de quaranta punts negres, mentre que el Consell de Mallorca en té localitzats més de trenta.

La difusió de la competència en aquesta matèria fa més complicada l'assumpció d'actuacions i de responsabilitats. Així, és el Consell el que ha de fer complir les ordres de tancament de tots els abocadors "ara com ara només està permès el funcionament dels de Son Reus i de Calvià", però la qüestió sobre a qui correspon finançar la seva restauració és una altra història.

El CIM ha participat o té en projecte el finançament dels abocadors de Fornalutx, Sóller, Artà i Capdepera. En tot cas, el responsable de Medi Ambient del Consell, Francesc Antich, assegura que la responsabilitat l'han d'assumir tant els ajuntaments com el Govern balear i el mateix Consell.

Des de la Conselleria, s'afirma que l'únic cert és que aquesta potencial contaminació només es deriva de la permeabilitat dels sòls, però es nega que hi hagi una situació descontrolada. Pel que fa a residus sòlids urbans només es reconeix cert risc a Son Reus i pel que fa a contaminació derivada de l'activitat agrícola es detecta com a zona vulnerable amb un excés de nitrats sa Pobla.

Punts negres  

Amb la incineradora s'han d'acabar tancant tots els abocadors de fems. De fet, ara només poden funcionar els de Son Reus i Calvià i en menys de dos anys també s'han de clausurar. El problema és que no basta amb tancar, sinó que també s'ha d'eliminar l'impacte ambiental. A més a més, hi ha abocadors que continuen servint per abocar residus voluminosos o enderrocs, que precisen de plans especials per a la seva gestió. Tot plegat, topa però amb una dispersió competencial i, conseqüentment, de responsabilitats. En tot cas, sí se'ls pot reclamar a les diferents administracions que comencin per aclarir competències i poder tractar en el futur l'eradicació d'aquests punts negres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris