algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

Defesta reté homenatge a Miquel Bota

El poeta pollencí aprofità la festa per recitar alguns poemes on la crítica substitueix el romanticisme

El Centre de Difusió de Cultura Popular «Defesta» reté ahir homenatge a Miquel Bota Totxo, poeta pollencí i cronista oficial de la vila. Amb motiu d'aquest esdeveniment, un bon grapat d'amics ompliren el Claustre de Sant Domingo, on es desenvolupà l'acte i on Miquel Bota deixà sentir la seva veu més crítica.

«Sempre l'han reconegut per la seva poesia romàntica, però també en té de política, que mai no ha sortit a la llum», comentà la seva esposa, Maria, que anima el seu marit perquè difongui l'altra cara del poeta, la que sempre sembla haver amagat.

De fet, és l'any 1967 quan Bota escrigué els seus poemes més crus, que ell fins i tot arriba a qualificar de cruels. És un moment en què estava preparant amb el pintor Dionís Bennàssar un llibre de poemes. Aquesta edició, on pensaments i poesies s'entremesclaven amb els dibuixos de Dionís Bennàssar, no es va poder acabar. La mort del pintor pollencí deixà enlaire el projecte.

A aquest llibre inacabat, Miquel Bota denuncia sense cap mena de contemplació les injustícies que patia la societat de finals dels anys seixanta, fins i tot, els pactes polítics que duien entre mans les dues grans potències. Dedica també un poema als «4 grossos del cim». I en recull un de «La vida es somni» dedicat a Calderón de la Barca, però també la cara oposada d'aquest somni «La vida non ès sogno», on recorda Salvatore Quasimodo, un premi Nobel que conegué a Itàlia de mans d'Aligi Sassu.

Biografia  

Miquel Bota Totxo és el cronista oficial del poble de Pollença, des de l'any 1965. Bota va començar a escriure poesia quan només tenia 13 anys. Aquests primers poemes avui en dia encara els conserva. La primera publicació va ser dels anys cinquanta, «Vorera de Mar». Destaca dins la seva extensa bibliografia «A ritme d'hores madures», premi ciutat de Barcelona de poesia catalana, l'any 1965.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris