muy nuboso
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
24°

El Govern té pendent de fer parc natural més de 80.000 hectàrees de Mallorca

La serra de Tramuntana i es Trenc-Salobrar fa més de set anys que esperen

El Govern balear encara té pendent de protegir en forma de parc natural o de reserva natural els espais de la serra de Tramuntana i des Trenc-es Salobrar de Campos a l'illa de Mallorca, el que representa una superfície conjunta de prop de 82.000 hectàrees.

Així ho mana la Llei d'espais naturals (LEN) que data de l'any 91. Concretament, a la disposició addicional tercera de la LEN s'indica que «el Govern promourà la declaració d'espais naturals protegits d'acord amb allò que preveu la 'Ley 4/1989, de Conservación de los Espacios Naturales y de la Flora y Fauna Silvestre' a l'àmbit de les àrees següents: Mondragó, es Trenc-Salobrar de Campos, l'Albufereta, sa Dragonera i àrees representatives de la serra de Tramuntana, pel que fa a l'illa de Mallorca.

De tot l'anterior s'ha complert amb l'obligació de declarar parc natural Mondragó, l'any 92 i amb una superfície de 785 hectàrees, sa Dragonera, l'any 94 i amb una extensió de 288 hectàrees, i ara s'inicia el procés de declaració de l'Albufereta, que ocuparà una extensió de 505 hectàrees. La protecció de tots aquests espais s'ha produït després de mobilitzacions convocades pels col·lectius ecologistes, principalment el GOB.

En total, per tant, a l'illa de Mallorca des de l'aprovació de la LEN s'ha declarat parc natural una superfície global de 1.578 hectàrees. Això representa un 2 per cent del que la llei obliga. Cal recordar que la declaració com a parc natural de l'Albufera és anterior a la LEN, concretament de l'any 88 i ocupa una superfície de 1.701 hectàrees.

La superfície del que queda per declarar parc natural és important. Només la serra de Tramuntana ocupa una extensió de 80.000 hectàrees, a les quals s'afegeixen les 1.492 des Trenc-es Salobrar de Campos.

El pla territorial de Mallorca promogut pel CIM contempla la serra de Tramuntana com un gran parc que seguiria els models dels de Doñana i Motseny, de manera que en fos possible la gestió dels espais naturals, infraestructures i es posàs límit al creixement. Des del Govern popular sovint s'ha indicat la necessitat de cercar una figura pròpia de parc de les Illes, atesa l'extensió i peculiaritat de l'àrea.

Pel que fa al Trenc-es Salobrar de Campos també és de moment una Àrea natural d'especial interès (ANEI) a l'espera de ser declarada espai protegit.

En tot cas, al marge del tipus de protecció de què disposin les diferents zones incloses a la LEN, des de les organitzacions ecologistes es denuncien constants agressions especialment a les zones de la serra de Tramuntana, l'Albufera "que és parc natural" i Sant Salvador-Santueri, tal i com es pot observar al gràfic adjunt, que van des de la pressió immobiliària a l'abocament de fems o la construcció de camps de golf.

Ses Salines d'Eivissa

Dels espais balears que la LEN ordenava protegir també en resten pendents els illots de Migjorn i Ponent d'Eivissa. Inicialment també es varen incloure ses Salines, encara que en el 1992 varen ser excloses d'aquesta disposició a iniciativa del darrer Govern de Gabriel Cañellas. Una decisió que va provocar la gran manifestació contra la modificació de la LEN aquell mateix any.

Pel que fa a l'illa de Menorca, l'única àrea afectada, l'albufera des Grau-illa d'en Colom, va ser declarada parc natural l'any 95 i ocupa una superfície de 1.790 hectàrees.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris