cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

El barri de Santa Creu ha viscut durant setmanes la por d'una explosió de gas

L'olor persistia però Gesa només actuà amb decisió després d'esclatar el Cappuccino

Peter Runaway, veí de Santa Creu.

27-12-2016 | T.Ayuga.

«Havia de tenir una finestra oberta perquè l'aire corregués i l'olor de gas no fos tan forta», ha declarat María José, l'al·lota que regenta el bar Can Toni, en el barri de Santa Creu de Palma. Les emanacions d'aquesta naturalesa han mantingut els veïns del barri amb l'ai al cor des de mitjan setembre, sobretot durant la nit.

«L'únic que em feia estar una mica tranquil·la "ha afegit la nostra enquestada" és que com que l'olor procedia de fora, el gas es dispersava». La paradoxa és que ella no està abonada al servei per rebre'n el fluxe.

Malgrat tot, el panorama no era gens tranquil·lizador. Desenes de persones, com és habitual, es reunien en les terrasses del local assenyalat, defora del bar Tomate o del Bar Martín. Més d'un s'ho pensava dues vegades si volia fumar.

Les queixes veïnals foren recurrents, no només pel que conta María José, sinó com reitera el testimoni de Catalina, la madona de Sa Botiga, un economat que hi ha en el carrer de Sant Feliu: «Sempre que vaig telefonar a Gesa varen venir. Passaven amb una maquineta i deien que no hi havia cap fuita». Amb arguments quasi calcats s'han pronunciat Cristina, del Forn des Recó, i Esperança, del punt de venda de loteria i travesses que hi ha en les proximitats.

Mentre, ha contat Peter, de la botiga de discs Runaway, hi havia vianants que en passar pel carrer es posaven un mocador a la boca. No era una il·lusió dels comerciants, els seus clients els comentaven obertament que l'olor era exagerada.

Els operaris de Gesa continuaven sense trobar res quan els tornaven a telefonar. Pel que es va veure després, si haguessin cercat millor haurien detectat un fuita.

Però facem un incís per recordar un altre cas que va resultar, tristament, ser transcendent. Tothom té en la memòria aquell diumenge dia 27 de setembre, data en què una explosió de gas destruí el Cafè Cappuccino del passeig Marítim de Palma, que se saldaria amb la mort d'un jove i desenes de ferits.

Més enllà d'avançar el que diran els tribunals sobre les responsabilitats de Gesa en la qüestió, el cert és que va ser llavors que la companyia va començar a actuar amb una diligència palpable en el barri de Santa Creu.

Els operaris inciaren un règim de feina molt notable, aprofitant fins i tot els vespres i qualque diumenge. Feren petits forats per sondejar des de Sant Feliu a Can Salas.

I, en efecte, localitzaren una fuita just davant de la farmàcia de Sant Feliu.
Sense dilació obriren un clot i donaren per enllestida la feina en aquest indret diumenge passat. Però els quedaven molts de clots per cavar. «Deu dies abans d'allò del Cappuccino ja feia molta olor "ha contat Peter. Al principi no en feien cas, però al sendemà de l'explosió veren devers deu operaris. Varen estar quinze dies per trobar la fuita. Ara ho han començat a aixecar tot». Qualsevol que passi per la zona veurà els clots que hi ha en diferents carrers.

Segons ha contat Catalina, la setmana passada els treballadors varen instal·lar un tub vertical i clavat en el subsòl a prop del seu negoci. A l'extrem hi varen encendre una flama per cremer emanacions que, sembla clar, s'hi havien acumulat. No és mal d'imaginar el que podia haver passat si aquesta bossa gasosa hagués trobat un element que la fes esclatar setmanes enrere.

El preocupant és que només fa quatre anys que la companyia havia canviat les canonades del barri, per tant se les pot qualificar de noves. És de destacar també que fa només quatre mesos havia canviat el gas ciutat per aire propanat.

La fiabilitat del conjunt queda en qüestió quan s'han hagut de fer múltiples perforacions i introduir canonades noves dins les antigues.
Però la cosa no acaba aquí. Els veïns asseguren que han seguit sentint olor de gas els darrers dies. Els tècnics el han tranquil·litzat explicant que les emanacions no són de gas, sinó de la substància que se li adhereix, de forta olor, perquè si hi ha una fuita es percebi amb rapidesa. El fet és que, sigui la substància que sigui, ha continuat sortint, segons pensen els residents, indicant que la xarxa no està en bones condicions.

Encara no s'ha produït cap explosió, tot els enquestats han coincidit en el mateix: Gesa no va actuar amb efectivitat fins que no es va produir l'esclat del Cappuccino i, a més, encara ningú no els ha explicat el que passava en el subsòl que trepitgen cada dia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris