cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

El centreesquerra presentarà avui un avanç de la seva alternativa territorial

Vol limitar la pressió del sector immobiliari turístic i de segones residències

El centresquerra presentarà avui al Fòrum Ciutadà, que reunirà per segona vegada destacats representants de la societat civil al Palas Atenea, un avançament del que han de ser les línies mestres del futur pla territorial de Mallorca. El model impulsat pel Govern del CIM vol garantir «el reequilibri de Mallorca, tot potenciant els nuclis interiors i garantint un procés d'estabilització del creixement de població originat principalment per l'oferta d'allotjament.

L'equip redactor parteix de la constatació que la pressió dels sectors urbanístic, turístic i de segona residència posa en perill el futur de Mallorca i es proposa afrontar-la i reorientar-la o contrariar-la.

El document, que el Govern del CIM ha elaborat a partir de la primera discussió del Fòrum Ciutadà, proposa quatre grans línies programàtiques i vuit objectius que hauran de ser la base per al desenvolupament del pla territorial.

La primera estratègia territorial contempla la contenció i estabilització del creixement de població a través de mecanismes de regulació d'oferta d'allotjament. Emmarca dos objectius: regular i reorientar l'oferta d'allotjament residencial, així com l'enquadrament i gestió de la residència secundària i de l'allotjament turístic.

L'estratègia territorial 2 implica la valorització i protecció del sistema agroforestal-natural. Es planteja com a objectius la gestió i valorització dels espais naturals i la revalorització de l'espai rural agrari.

La tercera estratègia s'adreça a la requalificació urbana i turística amb els objectius de requlificar els nuclis interiors i contenir els nuclis urbans de l'interior. L'estratègia territorial 4 vol aconseguir l'adequació de les infraestructures al desenvolupament sostenible. Comprèn dos objectius: estructurar el territori tenint en compte la capacitat de càrrega del medi i la diversitat funcional de cada àrea; i dimensionar, dissenyar i ubicar les infraestructures com a elements de suport a l'estructuració de l'Illa.

A partir de la formulació de les estratègies i dels objectius s'avancen els criteris per a la redacció definitiva del pla. Així, l'Estratègia 1, comprèn: els criteris de definició de sòl urbanitzable, amb vistes de reduir els perímetres urbans del litoral; la definició de criteris de dimensionament de sòl urbanitzable en els nuclis de l'interior; la definició de paràmetres urbanístics que estableixin les condicions d'edificabilitat i les tipologies residencials a les àrees urbanitzables del litoral i de l'interior; establiment de criteris que valoritzin l'ús habitacional dels centres històrics i dels nuclis de l'interior així com criteris de rehabilitació i de renovació de les respectives àrees residencials; definició del nivell d'infraestructures i espais públics a garantir a les àrees urbanitzables, en funció de la seva inserció en el teixit urbà i de les diferents tipologies residencials; i definició de criteris per a la rehabilitació dels habitatges existents en els espais rurals i, en determinades condicions, als espais naturals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris