cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

El Pacte de Progrés paralitza projectes de construcció de 104 mil places

El Pacte de Progrés aprovà ahir en la Comissió Insular d'Urbanisme la versió definitiva de la seva moratòria. La normativa del centreesquerra atura una setantena d'urbanitzacions (2.232 hectàrees) amb capacitat per 103.746 habitants. Les urbanitzacions suspeses se situen majoritàriament a municipis turístics del litoral mallorquí. Quedaren exclosos del projecte inicial catorze urbanitzables, ja que la seva paralització perjudicava petits propietaris o la seva construcció ja estava consolidada. Esquerra Unida votà en contra de l'excepció d'aquests terrenys, tot i que dilluns ho farà a favor en el plenari del CIM.

La paralització tindrà validesa fins a l'aprovació de les directrius d'ordenació del territori (DOT), ja que la moratòria Matas, aprovada divendres passat impedeix que el centreesquerra governant al CIM pugui continuar el procés amb la desclassificació del sòl afectat. El temor de PSOE, PSM, UM i EU és que les DOT, que ha d'aprovar el Govern de Jaume Matas, llevin definitivament al Consell la capacitat per desclassificar o que marquin unes línies que facin inviable el seu projecte. Per això, tots els grups fan una apel·lació a la participació massiva del ciutadans en la manifestació convocada pel GOB per al 12-N.

En aquest sentit, Pere Sampol, secretari general del PSM, declarà: «Aquesta moratòria neix amb una espasa de Damocles damunt. Convé que els mallorquins facin canviar d'opinió Matas, de la mateixa manera que ho han aconseguit els promotors i els constructors». Francesc Quetglas, del PSIB-PSOE i president de la comissió d'Urbanisme, digué: «En recordar la LEN, som optimista. Els mallorquins no permeten que es faci marxa enrere en la protecció del territori.

El Govern balear, representat pel director general d'Urbanisme, Cristòfol Huguet, manifestà la seva oposició al projecte perquè el considerva una «potineria» jurídica, que no respectava l'ordenació legal ni l'autonomia dels ajuntaments per efectuar els planejaments urbanístics. El diputat del PP Carlos Cañellas demanà si els promotors no tenien els mateixos drets que els grans propietaris.

El GOB va emetre ahir un comunicat en el qual s'afirmava que la moratòria del centreesquerra era «positiva», però que es quedava curta en no incloure es Canons o Son Espanyol, per exemple. També protestava per la moficació del projecte inicial amb l'excepció de 14 urbanitzacions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris