cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
29°

El CIM farà una crida a la manifestació contra l'urbanisme

El Consell Insular de Mallorca no es limitarà a aprovar dilluns que ve la seva moratòria, sinó que a més farà una apel·lació institucional als mallorquins perquè se sumin a la manifestació que el GOB ha convocat per al 12-N per defensar aquest «estop» al creixement urbanístic davant el que el Pacte de Progrés considera un intent de Jaume Matas d'impedir les seves actuacions.

La comissió d'Urbanisme del CIM, presidida per Francesc Quetglas, aprovarà avui en sessió extraordinària la seva moratòria, que implica la paralització de prop de 90 projectes urbanístics a la costa de l'Illa. La moratòria del Pacte de Progrés tindrà dilluns la seva aprovació definitiva.

A partir d'ara i fins el 12-N, com s'ha pogut apreciar a la publicitat institucional del CIM, el Pacte de Progrés intentarà fer arribar als ciutadans un missatge molt clar i esquemàtic: «Hem arribat a una situació insostenible, que ens du a la ruïna. Quan hi intentam posar solucions, el Govern de Jaume Matas aprova una llei, per impedir que puguem evitar el desgavell urbanístic. Si vostè no vol més urbanitzacions, surti al carrer amb nosaltres el 12-N». S'ha de tenir en compte que el Pacte de Progrés, que governa al CIM amb el suport extern d'Esquerra Unida, vol sortir d'aquest envit consolidat com una alternativa cohesionada, diàfana i amb suport social al govern del Partit Popular.

Amb aquest objectiu, Maria Antònia Munar, Pere Sampol i Francesc Antich es reuniren ahir al Parlament balear amb el representant del GOB, Miquel Àngel March. L'objectiu de la trobada era que l'organització ecologista els comunicàs quina estratègia seguiria de cara a la mobilització del 12-N, de manera que les accions dels grups polítics siguin complementàries de les del GOB.

D'altra banda el Pacte de Progrés intentarà aconseguir de totes totes «complicitats» de tots els àmbits i no tan sols de l'ecologisme. En aquesta estratègia no es descarta que en els propers dies es mantenguin contactes amb sectors econòmics (TUI, hostaleria), que han manifestat reiteradament la preocupació pel que consideren una saturació urbanística insuportable per a Mallorca.

La primera batalla d'aquesta guerra es lliurarà avui dematí a la Comissió Insular d'Urbanisme del CIM. L'organisme, presidit pel socialista Francesc Quetglas, aprovarà la moratòria del CIM que afecta setze municipis costaners i implica la paralització de prop de noranta urbanitzacions. La comissió ja ha rebut les al·legacions dels ajuntaments i dels particulars, pas previ a l'aprovació del «tèntol» urbanístic. Dins aquest tràmit, s'han «salvat» alguns urbanitzables que en principi havien de ser paralitzats. És el cas de Shangril·la (Valldemossa), dos projectes de Campos (entre ells Son Durí), Alcúdia i Sant Llorenç des Cardassar. D'altra banda, Francesc Queglas informà ahir que els Ajuntaments de Sant Llorenç, Pollença, ses Salines, Felanitx i Bunyola s'han mostrat favorables a la inclusió dels seus municipis en la moratòria del CIM.

El grup de consellers del Partit Popular reaccionà a la convocatòria urgent de la Comissió Insular d'Urbanisme amb la indignació que era d'esperar: «No tenim els informes. Ens convoquen i no sabem què discutirem. Hi assistirem, però no sabem el que farem», deia ahir la portaveu popular Maria Salom». Salom s'estranyava que el Pacte de Progrés volgués aprovar la seva moratòria, si deien que la del Govern els deixava sense capacitat per actuar. Segons la política conservadora aquest fet demostrava que el Govern de Jaume Matas havia respectat l'autonomia del Consell.

Maria Salom també es recordà del GOB. Com dilluns va dir el president del Govern, afirmà que el GOB havia de pensar que les urbanitzacions dels darrers tres anys havien estat aprovades pel Pacte de Progrés. Feta aquesta consideració, Salom es demanava si el GOB es mobilitzava en defensa de l'ecologia o en defensa d'alguns grups polítics.

El conseller de Turismes, José María González Ortea, va manifestar divendres al Parlament que, entre d'altres raons, el Govern balear havia actuat per acabar amb el «clima de persecució» a promotors i constructors.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris