nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
11°

El Govern no limitarà les visites a l'Albufera malgrat les crítiques del GOB

No descarta fer pagar l'entrada del parc si es detecta massificació

Malgrat l'augment significatiu del nombre de visitants a l'Albufera "85.000 persones el 1998", la Conselleria de Medi Ambient no limitarà el nombre de visites al Parc Natural mentre no detectin degradació a la zona o els mateixos visitants es queixin d'una sobresaturació, fet que no s'ha produït, segons l'Administració. Així ho va assegurar el conseller de Medi Ambient, Santiago Sainz, que ha respost a les crítiques del GOB que denuncien que «l'Albufera pateix un problema de massificació que cada any s'agreuja». A més, s'ha de recordar que el secretari general de Medi Ambient del Govern estatal, Juan Luis Muriel, va proposar dies passats limitar el nombre de visites als parcs nacionals per evitar «la massificació i els impactes ambientals»

Sainz assegura, però, que els índexs de biodiversitat sobre fauna i flora al parc «es mantenen de manera positiva. No obstant això, quan la gent pensi que l'espai està massa massificat o que aquests índexs de biodiversitat s'hagin alterat com a conseqüència de l'excés de població, nosaltres començarem a adoptar mesures, una de les quals podria ser fer pagar l'entrada al parc».

Segons dades facilitades per aquesta Conselleria, durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre 4.500 persones diàries de mitjana varen visitar el parc, però en canvi durant el mes de gener entraren a l'Albufera 68 persones.

Una de les raons que argumenta el GOB per limitar l'accés de la gent és que el parc s'ha convertit en un recinte de caràcter turístic quan per damunt hi hauria d'haver interessos naturals i científics, diu el responsable de Medi Ambient. «Però és que tothom té dret a entrar sense que hi hagi una raó científica o cultural. A més, un dels reptes del parc és que hi hagi una bona resposta de la gent», diu.

Per Sainz, l'evolució dels índexs del parc durant els deu anys de vida «són absolutament positius i això és una realitat inqüestionabale. El fet que cada vegada hi hagi gent és motiu d'orgull. També és veritat que la zona de sa Roca és on s'acumula el major nombre de visites "fet denunciat pel GOB" i la que suporta major pressió, però en altres llocs aquesta pressió baixa molt», afirma.

El responsable admet que «hi ha dies, especialment durant l'estiu, que pot ocórrer que hi hagi massa gent, però això són dies puntuals. Si durant l'època d'estiu s'acumulen un excés de vehicles es tancaran les portes d'accés i qui vulgui passar que entri a peu. Però en tot cas allò que no farem serà tancar el parc».

Un dels problemes que es poden observar «és que en un mirador et trobis 50 persones. Per això es va fer una enquesta a la gent que visita el parc per saber quina és la qualitat del servei, és a dir, que opinava en general la població del servei que proporciona el parc de l'Albufera».

El GOB ha criticat en els darrers anys la gestió d'aquest parc. Coincidint amb el congrés Europarc, l'organització ecologista va presentar ahir un dur informe en el qual qüestiona la gestió dels parcs naturals de les Illes Balears, especialment el parc natural de l'Albufera. El GOB denuncia que els parcs naturals «estan mal gestionats, falten programes d'investigació i de conservació». El col·lectiu, a més, considera que «l'Administració no ha protegit cap zona per iniciativa pròpia, sinó que les successives declaracions d'espais protegits han estat motivades per fortes reivindicacions dels sectors lligats a la conservació de la natura».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris