cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

Cort ignora la demanda d'Arca per protegir els paviments històrics

L'entitat fa un any que denuncia la pèrdua de peces per culpa del pla Mirall

El pla Mirall s'ha convertit en la bèstia negra dels paviments amb valor històric de Palma, segons reflecteixen les apreciacions de l'Associació per la Revitalització dels Centres Antics (Arca).

Fonts de l'entitat han denunciat que ja fa un any que advertiren a Cort de l'interès que tenen "o tenien" determinats elements de la pavimentació de la ciutat. Les seves queixes no s'han correspost amb cap iniciativa que considerin efectiva.

El cas més flagrant de les darreres setmanes el detectaren en el carrer de la Concepció. De la via han desaparegut totes les peces del clavegueram antic, instal·lades entre el segle XVIII i XIX i que no suposaven cap entrebanc d'adequació als usos moders.

Els informants foren avisats pels veïns de l'agressió patrimonial, però ja era massa tard. Entre els objectes que cal destacar hi havia les entrades a les canalitzacions, formades per quatre pedres de pedra viva i una llosa que s'aixecava amb un pom de ferro. Així mateix s'han destruït les voreres, també de pedra viva, en no aplicar-se un sistema que és habitual a moltes altres ciutats: integrar les voreres originals amb la pavimentació nova.

Tal vegada la destrucció més recent sigui la del carrer de Can Arabí. La via entra en el projecte de millores en el carrer de Sant Miquel i confluències. Per passar-hi les canonades s'han perforat set esglaons del segle XIX.

La queixa coincideix amb la recent destrucció de les escales del carrer de Can Arabí, veí de la costa de la Pols, arran de les tasques del pla Mirall que es realitzen en el carrer de Sant Miquel i les seves confluències. L'operació podria haver-se fet, tal vegada amb més facilitat i sense haver causat cap dany, desencaixant els esglaons i restituir-los en el seu moment.

Fonts municipals varen advertir ahir que tot els mals que es facin a peces d'interès a causa de les obres del pla Mirall s'han d'adobar de manera íntegra. En aquest cas per fer-ho s'hi hauran de posar unes lloses, tot ho indica, amb una diferència bàsica: tindran cent anys menys de vida. Les peces en qüestió són un testimoni de la pavimentació nova que es va fer a la ciutat al llarg del segle passat.

Arca prova de fer un seguiment dels diferents projectes però, segons han assegurat, el problema és que per culpa de «la improvisació i de la manca de criteri» les tasques per fer no compten amb una planificació detallada. La conseqüència és que, en afrontar-les, als constructors no se'ls imposa cap precepte de preservació del elements assenyalats.

Barri antic  

Arca assevera que els problemes detectats fins ara són molts, però adverteixen que poden multiplicar-se quan es tirin endavant els projectes més importants que afecten el barri antic de Palma. L'entitat assegura que arran de les queixes que reben i les que preveuen rebre, els responsables municipals «no s'atreveixen» a fer-los. La situació s'agreuja, consideren, perquè no hi ha un pla general de la distribució del trànsit en aquesta zona, i per tant «és impossible la definició de les retxes vials» i similars.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris