lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°

El Govern balear vol recuperar la cuina mediterrània en els menjadors escolars

L'Administració pretén frenar l'augment del «fast food» entre els adolescents

El Govern balear, a través de la Direcció General de Joventut i Família, ha posat en marxa una campanya per millorar els hàbits alimentaris en els menjadors escolars.

Segons Catalina Gornals, cap de serveis de Joventut i Família, «l'alimentació que reben els escolars en alguns menjadors encara no és la més correcta, es dóna massa carn en lloc de verdures, peix i aliments més mediterranis». A més, a l'alimentació general dels adolescents «ess'està produint un increment del fast food, dels menjars de llauna i de productes de pastisseria que repercuteixen en la seva salut». També estan apareixent en els darrers anys casos de bulímia i d'anorèxia entre la població, una altra problemàtica que s'ha d'estudiar, afirmà Gornals. Segons una enquesta, el 38% dels nins de Palma i els 45% de la Part Forana, solen dinar en el menjador del col·legi, mentre que el 62 per cent de Palma i el 57 per cent de la Part Forana ho fan a casa. Respecte del tipus de menjar que solen consumir, el 10 per cent afirmen que mengen de tot manco fruita i verdura, mentre que el 21 per cent consumeixen pizzes, hamburgueses i patates fregides. Una gran majoria contesta que «mengen de tot, fins i tot els aliments que no m'agraden». Pel que fa al berenar, un 40 per cent dels al·lots de Palma i un 62 per cent de la Part Forana contesten que mengen pa amb oli, sobrassada i formatge. Un altre 20 per cent de Palma i un 11 per cent de Palma, diuen que consumeixen alguna mena de pastissos. A més, un 16 per cent dels enquestats de Palma berena de galetes amb xocolata. Els iogurts, làctics i fruites són els percentatges més baixos al berenar.

També es va realitzar una enquesta als pares sobre hàbits alimentaris. En total, es varen entrevistar 215 pares, dels quals 181 són de la Part Forana i 34 de Palma. Segons els pares, el 55 per cent dels fills mengen a casa cada dia, un 14 per cent ho fa més de tres dies a la setmana i un 41 per cent només mengen a casa els caps de setmana. Segons l'opinió dels pares, un 15 per cent del menjar que es consumeix a casa és el fast food, encara que la majoria diu que el menjar casolà és el més habitual. El trenta-tres per cent dels pares consideren que malalties com l'anorèxia o la bulímia no poden afectar la salut dels seus fills. El 88 per cent dels pares creuen que en el centre escolar del seu fill existeix preocupació pels temes relacionats amb l'alimentació. El 82 per cent dels pares de Palma i el 92% de la Part Forana consideren que els coneixements sobre alimentació s'han adquirit dintre de l'àmbit familiar.

Pel que fa als professors la pràctica totalitat d'aquest col·lectiu considera que seria pràctic per als nins en edat escolar que es dugui a terme un taller relacionat amb l'alimentació i que les dolències relacionades amb l'alimentació (anorèxia, bulímia) es podrien corregir realitzant col·loquis informadors als nins.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris