cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

El Govern imposa la seva moratòria

L'oposició acusà el president de no complir la seva paraula d'acord urbanístic

La moratòria de Jaume Matas fou aprovada ahir al Parlament balear entre l'escàndol de l'oposició que l'acusà de «mentider», d'«actuar amb traïdoria» de fer servir «un doble llenguatge», de ser «menys honest que Cañellas», d'«anar contra la separació de poders» i de ser «el braç polític dels especuladors».

Com era de suposar per com s'han vingut desenvolupant els esdeveniments, els partits del Pacte de Progrés aprofitaren la sessió per denunciar el que, al seu parer, representa la Llei de mesures cautelars del Govern balear: una sostracció de competències al Consell de Mallorca i un intent de deixar sense efectivitat les mesures de protecció del territori que vol impulsar aquesta institució a través de la seva moratòria. Tot i aquestes consideracions, els portaveus del Pacte de Progrés aprovaran la seva moratòria dimecres que ve.

Ortea

Per part del PP, defensaren la moratòria de Matas els consellers González Ortea i Ramis. González Ortea en defensà la tramitació urgent pel procediment de lectura única, ja que «evitava l'especulació» fins l'aprovació de les Directrius d'Ordenació del Territori i també defensava del clima de «persecució contra promotors i constructors», que havia creat el Pacte de Progrés amb l'anunci de la seva moratòria. Ramis defensà el contingut de la moratòria Matas, perquè responia a una «demanda social», impedia la «consolidació de nous urbanitzables» i defensava la Constitució en protegir l'autonomia municipal contra la qual anava, segons ell, el Consell. Els portaveus del Pacte de Progrés, llibre de sessions en mà i amb el to pujat que ja hem esmentat abans, tornaren a denunciar les «mentides» del president. Així, recordaren que, contra l'afirmat per Matas al debat sobre l'estat de l'Autonomia, la moratòria del CIM no només afectava municipis del PP; sostingueren que el president del Govern havia donat el sus als constructors quan anuncià que la seva llei només afectaria els urbanitzables no tramitats en el moment de la seva aprovació i que amb això havia provocat una autèntica allau de sol·licituds.

Tornaren a invocar la paraula donada de no treure competències als Consells, quan la seva moratòria impedeix desclassificar el Consell. Grosske, Munar, Sampol i Triay repetiren que Jaume Matas usava un doble llenguatge: d'una banda fer creure els ciutadans que protegia el territori; i d'una altra dir als constructors que continuïn. En aquest sentit, Maria Antònia Munar tornà a afirmar que Matas accedí al poder gràcies a Cañellas i que després el marginà, per insistir en el que ella considera la nota principal del caràcter de Matas.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris