cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Gesa implantarà l'energia eòlica a Menorca i descarta fer-ho a Mallorca

La companyia espera instal·lar una planta amb sis molins a Maó el 1999

La zona des Milà de Menorca serà el 1999 el primer indret de les Balears on s'instal·li una planta d'energia eòlica, segons va infomar el director de Gesa Diversificació, Fernando Bascones. El portaveu ha afegit que cap projecte similar no es preveu per a Mallorca, com de vegades s'havia especulat fer a la serra de Tramuntana.

El portaveu destacà que fins fa poc era gairebé impossible que el sistema fos funcional a les Balears a causa de la manca de vents intensos. Els avenços tecnològics permeten ara «aplicar el sistema en llocs que no són tan forts».

De tota manera, va advertir que «Menorca serà el primer lloc de les Balears on s'habiliti i possiblement el darrer», ja que la resta d'Arxipèlag no compleix els requisits.

Només la serra de Tramuntana tindria vents suficients, va declarar Bascones, «però no crec que sigui convenient ni lògic instal·lar molins», en clara referència a la preservació paisatgística.

En aquest sentit recordà que els aparells tenen 45 metres d'altura i que ha d'estar a cent metres un i de l'altre, per tant el consum de terreny i l'impacte visual són considerables.

«En es Milà provàrem de posar sis molins "va especificar el portaveu de Gesa" de 600 quilovats cada un, per tant sumen 3'6 megavats, i ocuparan una extensió d'uns 700 metres». Per a la instal·lació, la companyia està pendent de rebre les llicències d'obra i d'activitat.

L'àrea és propera al port de Maó i hi ha un abocador i una planta de compostatge. Gesa l'ha estriada perquè malgrat que estam parlant d'un ANEI, precisament l'abocament de fems ha afectat la integritat de l'àrea i es prefereix donar-li aquest ús abans de fer-ho amb un paratge verge.

Com és habitual, hi ha pactes mediambientals per instal·lar els molins sense perjudicar les aus de la zona. Com les deixalles des Milà són font d'aliment de milanes, es posa com a requisit cobrir-lo perquè hi deixin d'acudir i poder fer la instal·lació sense perill.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris