cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
23°

El CIM desclassifica urbanitzacions just abans de perdre'n les competències

Medi Ambient intentà convèncer el Pacte de Progrés perquè no preservàs Tolleric

La Comissió Insular d'Urbanisme del Consell de Mallorca (CIUM) va fer ahir la darrera passa en matèria d'ordenació del territori abans que el Govern li tallàs les cames. I ho va fer ben prest, a les 8.30 del matí, procedint a desclassificar la urbanització de Tolleric, a Llucmajor, i la de Cala Brafi, a Felanitx.

El Pacte de Progrés (PSOE, PSM i UM) i Esquerra Unida varen pronunciar-se a favor de la desclassificació plenament conscients que aquesta seria «la darrera redacció que la CIUM feia d'unes normes subsidiàries» perquè unes hores més tard el Parlament de les Illes Balears aprovaria la més coneguda com a llei de moratòria de Matas.

Mentrestant, dos dels tres consellers PP que intervenien en la Comissió d'Urbanisme (CIUM) i el representant de l'Executiu autonòmic s'abstenien en la votació. El tercer, Carlos Cañellas, sortia d'estudi apuntant que ell no votava, ni cap un costat ni cap a altre; tampoc no s'abstenia. «El secretari ja sap com ho ha de posar a l'acta», afegí.

Amb tot això, el representant del Govern dins la Comissió d'Urbanisme, en aquest cas el director general de Medi Ambient, Tòfol Huguet, es quedà amb l'ai el cor en un intent desesperat per convèncer el jurista del Consell. Insistí fort i no et moguis amb l'informe emès pel conseller de Medi Ambient, Miquel Ramis, que s'oposa a ambdues desclassificacions.

«Encara considerant necessària la revisió del model de desenvolupament urbanístic actual, l'aplicació de mesures que alterin l'esquema urbanístic definit pels planejaments urbanístics municipals hauria d'efectuar-se en un marc global de referència i no mitjançant actuacions inconnexes de dubtosa efectivitat, les quals poden vulnerar la competència municipal per definir l'ordenació urbanística del terme municipal», detalla l'informe. El jurista de la casa, però, no va canviar de cantet insistint que «en cap passatge de la Llei d'1 d'abril de 1987 es prohibeix al Consell utilitzar la tècnica de l'article 51 del text refús de la Llei del sòl».

Aquesta batalla que hores més tard perdria el Consell de Mallorca portà al fet, que Quetglas anunciàs que «avui serà un dia de dol. Un dia especialment trist per la nostra Illa».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris