cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

Munar acusa el PP d'usar els vots de Menorca i d'Eivissa contra el Consell

El CIM rebutjà ahir el procediment de Jaume Matas per aprovar la moratòria

Munar conversa amb Triay en un moment del ple d'ahir.

27-12-2016 | J.Torres.

El ple extraordari que celebrà ahir el Consell de Mallorca donà un nou caire a l'enfrontament entre aquesta institució i el Govern de Jaume Matas. Maria Antònia Munar acusà Matas de fer servir els vots dels diputats populars per Menorca i Eivissa amb la intenció d'anul·lar una decisió presa pels representants legítims de la majoria dels mallorquins. La presidenta del CIM es referia al fet que avui la moratòria de Jaume Matas serà aprovada pel Parlament balear gràcies a la majoria absoluta de què disposa allà el PP amb els seus diputats menorquins i eivissencs. Segons el centreesquerra, que governa al Consell de Mallorca, la iniciativa legislativa de Matas, pressionat pel partit i els constructors, lleva al Consell de Mallorca una competència que té transferida amb matèria d'urbanisme amb la intenció que el Pacte de Progrés no pugui procedir a la desclassificació de sòl urbanitzable.

En un ple pujat de to, on Jaume Matas va ser qualificat pel centreesquerra de «demagog», «persona sense principis» i «mentider», el Pacte de PSIB, PSM, EU i UM aprovaren una moció demanant que la moratòria de Matas no es tramiti al Parlament, sinó a la Comissió Tècnica Interinsular, ja que, segons els seus portaveus, és el procediment que marca l'Estatut quan es veu afectat el repartiment de competències entre el Govern i els Consells Insulars. També comdemnà les afirmacions que Jaume Matas realitzà durant el debat sobe l'Estat de l'Autonomia qualificant la política del CIM de «confiscatòria» i «discriminitatòria».

Tot això ja s'havia dit en dies anteriors, però Maria Antònia Munar centrà el debat en la defensa de la sobirania de Mallorca: «El poble mallorquí no permetrà que les decisions dels seus representants s'alterin amb els vots de Menorca i Eivissa» o «Uns diputats que només representent el 20% dels vots del Parlament "referint-se als diputats del PP per Menorca i Eivissa" no poden canviar el nostre model territorial». La presidenta del CIM no es cansà de repetir que la coalició que governa aquesta institució representa el vot de, si més no, el 51% dels mallorquins. Segons Munar, això «no havia passat mai» i l'etapa de Matas, «que ha perdut les formes», «supera dictatorialment» la de Cañellas, que ni, quan canvià la llei electoral per evitar que UM obtingués representació, abusà del procediment de lectura única.

Francesc Triay, portaveu del PSIB-PSOE, afirmà que l'anunci de la moratòria de Matas havia ocasionat una allau de tramitacions de projectes urbanístics a pobles com Campos, perquè era el senyal que no es protegiria. Triay sostingué que Matas s'havia compromès amb Francesc Antich i Francesc Quetglas a no modificar les competències del Consell, per després faltar a la seva paraula, perquè «a partir d'avui no podrà suspendre Normes Subsidiàries». «Moratòria, quantes urbanitzacions es faran amb el teu nom! A Campos, ja ho sabem», conclogué Triay.

Pere Sampol, del PSM, es demanà per què, si hi havia unanimitat per aturar el creixement urbanístic, Matas, en lloc d'impedir que es poguessin tramitar més urbanitzacions, frenava la política del Consell que tendia a protegir el territori.

«Aquest és el tema clau. L'urbanisme és així de clar», digué Pere Sampol.
Eberhard Grosske acusà Jaume Matas de practicar una «política siciliana», perquè va acompanyada de demagògia, perquè no respecta les institucions i perquè es posa al servei dels interessos dels especuladors. Grosske digué que, si la política del CIM era confiscatòria, perquè no el duien als tribunals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris