cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

Aposten per transformar el fems en metà i destinar-lo al transport públic

Aquesta és la proposta que l'Institut Cerdà fa a l'informe encarregat pel CIM

La Comissió Insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca té en el seu poder l'esperat informe de l'Institut Cerdà de Barcelona, que aposta per transformar el fems en metà i fer servir després aquest gas com a combustible en el transport públic.

«El metà resultant es farà servir, un cop depurat, en els autobusos i taxis. El poden utilitzar tots aquells vehicles que fan servir gas liquat de petroli», afegí al respecte el responsable de l'Institut Cerdà que ha portat a terme la redacció d'aquest estudi, Lluís Otero. Alhora reafirmà el fet que «el Consell de Mallorca ja té en les seves mans la millor solució de l'Estat espanyol» per fer front al fems que no pot incinerar a Son Reus. També ho confirmava ahir la presidenta de la Comissió de Medi Ambient, Catalina Mercè Amer.

No obstant això, Amer es negà ahir a comentar qualsevol aposta perquè «amb tot l'enrenou generat amb la moratòria del president Matas encara no he pogut convocar l'equip de govern del CIM».

Des de Tirme, el seu gerent, Àngel Fernández, ja feia les seves reprovacions a l'aposta de Institut Cerdà. Recordà l'adjudicació del projecte de Rubí i el de Barcelona, per dir que «encara no hi havia cap planta en actiu». Així explicà que amb les plantes de metanització el que es fa és accelerar la producció de metà que genera la matèria orgànica. I afegia que «el gas que surt és molt brut» i que «s'ha de depurar molt per poder fer-lo servir en el transport. També l'utilitzen en calefaccions i per generar energia elèctrica», afegí Fernández.

Procés

La metanització es produeix quan els microorganismes anaeròbics tendeixen a fermentar la matèria biodegradable en un líquid a una velocitat superior a la del tractament convencional de compostatge, i alliberen en el procés un gas que està constituït fonamentalment por diòxid de carboni i per metà, i que pot ser recollit i utilitzat com a combustible. El procés de metanització permetria produir energia neta a partir de residus amb un elevat grau d'humitat (en total es generarien entre 100-150 kw/he per tona tractada de fems).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris