cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

El PP s'oposa a la investigació d'Isba perquè la considera «innecessària»

L'oposició critica l'obstruccionisme del Govern i recorda els darrers escàndols

El grup parlamentari popular refusà, davant les crítiques de l'oposició, la creació d'una comissió no permanent d'investigació sobre l'actuació del Govern en relació a l'empresa Isba societat de garantia recíproca, perquè la considerà «innecessària».

El diputat Manuel Jaén Palacios es pronuncià en contra de la sol·licitud d'Esquerra Unidad fent servir el mateix adjectiu que moments abans pronuncià el nacionalista Pere Sampol. Jaén desestimava la creació d'«una comissió innecessària» perquè «aquí el que s'intenta és pervertir un instrument de control parlamentari», afegí, per acabar sentenciant que «no hi ha cap incompatibilitat de cap alt càrrec del Govern que tengui participació a una entitat mercantil». Així, el també senador popular defensà l'actuació de la tresorera de l'Executiu autonòmic, la també dona del exconseller de Medi Ambient, Bartomeu Reus, en el cas Isba.

Com se sap, els cònjuges de bona part dels directius de la societat de garantia recíproca formaren la societat Pla de 8 per entrar en el negoci de les escurabutxaques. El Govern balear és el principal accionista d'Isba, amb un 18 per cent. I el més important, a la junta directiva hi és present la tresorera general de la Comunitat Autònoma, Bàrbara Barceló, mentre que el seu home, el president de Gesa i exconseller Bartomeu Reus, és integrant de Pla de 8.

Manuel Jaén, que donà voltes a la soca durant gran part de la seva exposició per obviar el fons de la qüestió, destacà després «la important funció d'Isba a judici de la societat balear» i l'activitat que està portant a terme «en benefici de les empreses i treballadors de Balears». Alhora que justificà la sol·licitud de l'oposició com un «intent per desgastar el Govern amb acusacions infundades».

Aquestes paraules comptaren amb el vistiplau del diputat popular Gabriel Cañellas. Uns copets a l'esquena de Jaén Palacios, després de fer la primera intervenció, evidenciaren la benentesa.

D'acusacions, ahir sí que n'hi va haver, i fortes. Així Sampol sortia considerant «innecessària» la comissió d'investigació perquè ell mateix ja donava per sabudes les respostes de la comissió, i així les anunciava: «Què poden trobar? Que tuden els doblers públics. Ja ho sabem. Que han donat avals temeraris a Bayopsa perquè era un amic del senyor Aznar. Que les empreses públiques «enxufen» familiars i amics del PP. Ja ho sabem. Que els alts càrrecs fan una utilització privilegiada de la informació, com va passar amb l'empresa Pla de 18. Ja ho sabem. Que molts alts càrrecs utilitzen empreses públiques per enriquir-se. Ja ho sabem,...» enumerà. Després, però, acabà demanant la comissió «només per constantar que el viatge del PP cap al centre serà infinit».

El parlamentari socialista Francesc Quetglas sortí recordant que «Isba estava implicada en el cas Brokerval». Alhora envestí contra el govern de Jaume Matas per seguir «amb la mateixa tònica dels darrers 15 anys». Aspecte que també ressaltà Eberhard Grosske d'EU en la seva intervenció.

Quetglas comentà també la reacció «autista» del Govern quan els mitjans de comunicació varen destapar «l'escàndol» del cas Isba. De les sis preguntes parlamentàries el conseller d'Hisenda, Antoni Ramis, només s'aixecà per dir: «Jo no sé res, perquè és una empresa privada».

A tot això, Jaén Palacios afegí que, a part de la recapitulació dels 15 anys de Govern del PP, l'oposició no havia aportat cap novetat respecte del que es va discutir el 15 de maig. «Llavors acusaren d'uns certs delictes "la tresorera de la CAIB i el seu marit, l'exconseller" que encara no han formalitzat», comentà. L'oposició demanà explicacions al Govern però no sol·licità la comissió, com havia d'haver fet, digué Jaén.

Impunitat

El diputat popular Manuel Jaén Palacios va parlar ahir de la impunitat «excessiva» que ofereix la tarima als diputats. Impunitat que "Jaén considerà" fa dir coses de més. Paraules que un cop en els passadissos s'obliden, però, que surten en els mitjans. Per això, demanà una altra butlleta per avisar el parlamentari quan parla de més. L'oposició, però, li recordà que el que proposa no és res més que «censura».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris