cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

La moratòria Matas és a les portes d'acabar en el Constitucional

El PP n'accelera a corre-cuita la tramitació i es debatrà divendres en el Parlament

El PSIB-PSOE plantejarà un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional, ja que la mesa del Parlament no va acceptar la seva petició que la moratòria de Jaume Matas es tramiti a la Comissió Tècnica Interinsular, organisme competent segons l'Estatut quan s'afecten les competències dels Consells Insulars.

D'altra banda el Partit Popular, després de rebutjar la proposta del PSIB, va accelerar a la Junta de Portaveus la tramitació de la seva moratòria, que es debatrà aquest divendres al Parlament. El GOB i l'oposició mantenen la convocatòria d'una manifestació contra la iniciativa del Govern, però l'acceleració del procés ha fet modificar la seva intenció de dur a terme la mobilització un dia abans de l'entrada de la llei al Parlament. El GOB manté la manifestació, tot i que no n'ha fixat encara la data. El centreesquerra considera aquesta celeritat en la tramitació com un intent per part del Govern que l'oposició no pugui estudiar a fons el projecte i que, per tant, s'eviti el debat parlamentari i social. Ara el Pacte de Progrés ja es planteja la mobilització «a favor de la democràcia» i contra un «ús dictatorial de la normativa parlamentària».

Sense que estigués previst a l'ordre del dia, el Grup Parlamentari Popular va introduir a la Junta de Portaveus del Parlament Balear la convocatòria d'un ple extraordinari que aprovarà aquest divendres la moratòria de Jaume Matas. La reacció de l'oposició va ser demanar que aquest projecte es tramitàs a la Comissió Tècnica Interinsular, organisme previst per l'Estatut en el cas que les competències dels consells es vegin afectades per una iniciativa del Govern. L'oposició demanà un informe al lletrat de la Cambra, que donà la raó al Govern en afirmar que la moratòria de Matas no afectava les competències del Consell Insular.

No obstant això, sempre segons el centreesquerra, el lletrat es negà a redactar per escrit el seu dictamen i es limità a informar-ne oralment. Finalment, el Partit Popular imposà la seva decisió i la moratòria del Govern es debatrà divendres en un ple extraordinari que començarà a les 10.30.

«Atac a la democràcia»

Aleshores la indignació de tots els partits de l'oposició tornà a esclatar pel que consideraven un atac a la «democràcia parlamentària». En principi, es preveia que la moratòria de Jaume Matas es debatria o en el plenari de dia 27 o en el de dia tres. L'acceleració de la tramitació va ser vista pel Pacte de Progrés com un intent de furtar els drets dels parlamentaris. Tots ells repetiren l'apel·lació a la ciutadania de defensar la democràcia, les competències dels consells i el territori de Mallorca davant el Partit Popular i els especuladors.

Francesc Antich, candidat del PSIB, digué que el seu grup, en coordinació amb el PSM, EU i UM, plantejaria un recurs d'empara a la Mesa del Parlament i que, si era rebutjat, la iniciativa arribaria al Tribunal Constitucional. Tot i això, la previsible lentitud d'aquest procediment feia que Francesc Antich repetís la crida als ciutadans i el seu suport a la manifestació que convocarà el GOB: «La moratòria de Matas no és res més que una operació de maquillatge».

Més explícit va ser Pere Sampol: «Ara només ens queda el carrer perquè la pressió del poble faci front a la cessió del Partit Popular davant els interessos dels especuladors. El PP ha entrat en una cursa desesperada per permetre més urbanitzacions».

Eberhard Grosske afirmà que el Partit Popular havia fet un ús descarat de les institucions a favor seu per evitar el debat: «És un atropellament parlamentari. La llei se sacrifica en pro del partit majoritari».

A tot això la portaveu del PP, Maria Salom, responia que estava demostrat que la moratòria del Govern no afectava les competències dels Consells Insulars. La reacció de l'oposició li semblava una «potadeta» davant una iniciativa positiva del Govern balear.

El GOB manté la convocatòria de mobilitzacions, tot i que l'acceleració de la tramitació de la moratòria ha fet que revisàs la seva intenció de fer-les abans que s'aprovàs la llei. Probablement avui es decidirà la data de la manifestació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris