cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 29°
34°

GOB i Pacte de Progrés preparen una manifestació contra el Govern

Rebutgen la moratòria urbanística de Matas perquè «no protegeix el territori»

El Pacte de Progrés i el GOB promouran mobilitzacions contra el model urbanístic que es proposa des del Consolat de Mar. Aquesta, acompanyada d'una campanya divulgativa sobre la seva alternativa, serà la resposta del bloc de centreesquerra a la «moratòria» del Govern, que ahir va entrar al Parlament balear per ser tramitada pel procediment de lectura única.

D'altra banda, el PSIB-PSOE dóna per tancades les converses amb el Govern sobre el Pacte Territorial, «si no es produeix una immediata rectificació del Govern i del PP durant la breu tramitació del projecte de llei.

Els partits polítics que des del CIM impulsaren una altra moratòria urbanística consideren que la de Jaume Matas només afecta els plans i projectes sense iniciar cap tipus de tramitació i que estiguin passats de terminis. També veuen la moratòria del Govern balear com una anul·lació de la capacitat del Consell de redactar normes subsidiàries, i, per tant, com una substracció de competències.

La via jurídica per recórrer allò que el centreesquerra governant al CIM veu com una intromissió en les seves competències, tot i que no ha estat abandonada, passa ara a segon terme. Els pacteprogressistes, atès que el CIM no està facultat per apel·lar al Tribunal constitucional, creuen que aquesta és una via a llarg termini. Segons ells, ara només els queda plantejar la batalla políticament: posar en marxa una campanya explicativa i convocar la ciutadania perquè es mobilitzi. De tota manera el centreesquerra ha passat la «moratòria Matas» als seus tècnics perquè l'analitzin i, a partir d'aquí, formulin respostes de tipus legal.

El candidat del PSIB-PSOE, Francesc Antich, va valorar la moratòria del Govern dient que només «suspèn allò que no preocupa i afovareix els especuladors, a més d'impedir que el CIM pugui desclassificar». Antich digué que el Govern donava via lliure als grans projectes de la costa, mentre que estrangulava el desenvolupament natural de pobles com Alaró. Per oposar-se a això, el candidat del PSIB digué que s'havien d'emprar «totes les fórmules i sistemes possibles» i començar una campanya explicativa entre la ciutadania sobre allò que representen «el model de desenvolupament del PP i el de les forces progressistes».

Amb semblants paraules s'expressà el secretari general del PSM. Pere Sampol digué que la moratòria de Matas «lesiona els interessos dels petits propietaris amb una suspensió general mentre que deixa passar els grans projectes de les zones costaneres. Pere Sampol denuncià el que considera una invasió de les competències del Consell.

Maria A. Munar, presidenta d'UM, es mostrà indignada per les mateixes raons que els seus companys al govern del Consell. Digué que «s'ha tornat a demostrar que Matas no és ningú» i que «cedeix davant les pressions del petit». Es mostrà clarament partidària de mobilitzacions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris