nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

El Govern cerca una 'superfórmula'que fixi el sostre de població als municipis

Inclourà les edificacions, la densitat, els quilòmetres de costa i les àrees protegides

104940

Les Balears hauran de fer front a la superpoblació.

Els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient treballen de valent per cercar la «superfórmula» que eviti conflictes intermunicipals quan el Parlament debati les Directrius del Territori el pròxim hivern. L'objectiu bàsic de les Directrius és establir el sostre màxim de població que podran acollir tots i cadascun dels Ajuntaments de les Balears. Això regularà per sempre l'expansió urbanística i determinarà el numerus clausus dels habitats de l'Arxipèlag en el futur, que en el seu conjunt podria ser d'un 15 per cent més que els actuals a partir de la regulació del nombre de cases i de llits disponibles.

Però aquest objectiu no és gens senzill. L'avanç de les Directrius deixa ben clar, en el cas de Mallorca, que s'ha de limitar molt més la població als municipis de la costa mentre que s'ha de permetre créixer als de l'interior, no només des d'un punt de vista poblacional sinó també de desenvolupament econòmic.

Per tant, la fórmula serà complexa i tendrà particularitats per cada una de les illes. Així, s'hauran de computar la densitat de població de cada municipi, la seva extensió territorial, els quilòmetres de costa, el teixit productiu i el tipus de producció, les àrees protegides, el nombre d'edificis deshabitats, les segones residències, la implatació turística i la quantitat de sòl urbanitzble o rústic, així com la manca o existència d'equipaments. Una vegada que s'hagin establert totes les dades, cada municipi rebrà el seu sostre de població. Lògicament, això implica un contacte molt directe amb els ajuntaments perquè expliquin quina és la seva situació i com analitzen el seu futur.

No obstant això, ni tècnics ni polítics tenen clar que la «superfórmula» pugui convertir-se en la solució definitiva, i mancarà el debat en el Parlament perquè les Directrius siguin una realitat la pròxima primavera. Quan estiguin aprovades, perdrà la seva vigència la moratòria del Govern i tots els territoris urbanitzables recobraran la seva categoria, si bé això implicarà que no es podran donar més llicències d'obres que les que marqui el sostre de població. Per tant, zones saturades, com puguin ser Calvià o la mateixa Palma, ja sabran que hauran d'adaptar els seus plans a la nova realitat. En aquests dos casos, ningú no dubta que el seu sostre poblacional restarà per sota de la mitjana. El mateix es pot dir de la gran majoria de municipis costaners. En canvi, pobles de l'interior de Mallorca podran créixer en alguns casos per damunt del vint per cent.

Serà molt dur

Aquest debat de les DOT es pot convertir en el més complex dels quinze anys del Parlament. I no només perquè l'oposició presentarà batalla preelectoral, sinó perquè serà difícil superar els greuges comparatius entre els diferents ajuntaments. És el PP el que té el compromís de treure endavant les Directrius la pròxima primavera, i és als saturats municipis costaners, on aquest partit té una gran implantació, allà on s'hauran d'aplicar les tisores. I si no es fa així, a la superfórmula, en lloc d'un sostre, li sortirà un gratacels poblacional.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris