cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
23°

La guerra del territori obre la cursa electoral

L'enfrontament entre el Govern del PP i el Pacte de Progrés implica cada vegada més la societat

L'enfrontament polític quan falten menys de vuit mesos per les eleccions autonòmiques i municipals ja implica la societat. Mallorca és l'únic territori del món sobre el qual estaran en vigor d'aquí a pocs dies dues moratòries urbanístiques que es contradiuen entre elles. La del Govern deixa construir la majoria dels plans parcials que estan en marxa, però atura durant un semestre pràcticament tot el sòl no programat (4.300 hectàrees a tot Balears) amb molt de futur però amb poques perspectives d'urbanització a curt o mig termini. Per la seva banda, la moratòria del Consell (2.300 hectàrees a Mallorca) entra de ple en els municipis costaners controlats pel PP i frena 20 urbanitzacions en marxa i amb tota la paperassa redactada.

No obstant això, el Govern aprovarà en pocs dies una llei d'urgència que impedeix al Consell de Mallorca desclassificar terrenys. Per tant, el Pacte de Progrés podrà continuar amb les seves mesures cautelars fins que no s'aprovin la pròxima primavera les directrius del territori en el Parlament, però no podrà treure la categoria d'urbanitzable ni a un sol pam de terreny. Per tant, el debat parlamentari sobre l'aprovació de la moratòria propiciada pel Govern balear du tot el camí de ser molt més aferrissat que el passat debat sobre l'estat de l'Autonomia.

El PP, amb Jaume Matas al capdavant, defensa la regulació urbanística de les Balears, però no vol que es lesionin drets adquirits. Per tant, maneja tres solucions per als projectes actualment en funcionament que van des de Campos i Santanyí fins a Alcúdia i passant per Valldemossa i Llucmajor. Una primera solució seria deixar que es construeixin aquestes urbanitzacions. La segona és negociar amb els promotors i reduir el nombre de places que es puguin construir. I la tercera se centra a desclassificar a canvi d'una indemnització important.

Malgrat això, en el Consell les coses es veuen d'una altra manera. Recents sentències judicials afirmen que la indemnització en cas de desclassificar un projecte urbanístic s'han de centrar en les despeses fetes pels empresaris, i no en quantitats mil milionàries per l'expectativa de negoci perduda.

Enfrontament  

Així és com s'arribarà al debat parlamentari de la llei de lectura única de la moratòria del Govern, que probablement tindrà lloc el pròxim dia 27. Tot apunta que la cridòria serà enorme. S'ha de penar que el consell de Govern ja ha aprovat la moratòria però l'oposició encara desconeix el text articulat d'aquesta norma fonamental per al futur de Mallorca i de les Balears.

El diputat del PSM i expert en urbanisme Antoni Alorda afirmava ahir que «no hi ha qui s'aclareixi amb el que han dit fins ara. Pens sincerament que ja han aprovat la moratòria sense tenir acabat el text legal, sobretot en el punt essencial, que lleva les competències al Consell de Mallorca. A més, pens que tindran dificultats fins al darrer minut». Per tant, l'expectació ja és en el carrer, sobretot part part dels propietaris de terres i per les organitzacions i persones sensibilitzades per la qüestió urbanística.

De fet, el PSM considera que Matas «ha hagut de sotmetre's a les imposicions de part del seu partit». Així ho deixà entreveure la intervenció de Pere Sampol en el passat debat de l'Autonomia, quan sovint li demanà que «parli clar». Sampol ja considera la posibilitat de treure les seves bases al carrer en senyal de protesta. Per la seva banda, el PSIB, que dirigeix la Comissió Insular d'Urbanisme, està convençut que el Govern tirarà endavant una llei de moratòria conflictiva i que es pugui recórrer davant els tribunals per conculcar l'Estatut. També veu que «en les actuals circumstàncies serà impossible arribar a un consens en el debat de les Directrius del territori, que hauran de fixar el sostre poblacional màxim de les Balears, municipi a municipi, i determinar el futur del país. Tot apunta, per tant, que seran les urnes les que prendran la decisió final.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris