cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 24°
32°

La brutícia de l'Albufera preocupa els pagesos

Ningú no s'explica com s'ha permès l'alt índex de degradació de la zona humida

A sa Pobla creix el temor per les conseqüències de la mala gestió del Parc Natural de l'Albufera de Mallorca (Muro) que ha provocat un creixement desmesurat del canyís en els canals, la qual cosa pot actuar de tap en el cas d'una avinguda forta d'aigua, i provocar l'inundació de les terres de conreu.

Els pagesos, i també els responsables polítics municipals, preguen que no es tornin a repetir les pluges de 1990 ni que rebentin les Fonts Ufanes de Campanet, perquè el desastre podria ser de dimensions ara difícilment mesurables.

Quasi ningú creu que per novembre l'Ibanat pugui començar a netejar els canals, perquè tothom espera que la pluja, que d'altra banda és necessària, i per tant el nivell de l'aigua en els canals haurà augmentat, i dificultarà encara més els treballs.

A sa Pobla no s'expliquen com és possible que ara la Conselleria de Medi Ambient surti dient que fan falta homes i màquines molt especials, però no parlin que, més que això, el que manca és una planificació i una feina continuada a la zona humida. «Quan eren els pagesos qui treballaven a l'Albufera, els canals estaven ben nets. Per eliminar el canyís es feien cremades controlades, no com ara que quan cremen se' ls escapa el foc. En poc temps tornava a créixer, verd i ben tendre. No feien falta els tècnics, els pagesos enteníem més com tractar l'Albufera», diuen els poblers.

El batle Jaume Font també tem el que pugui passar. «Per la nostra part, estam netejant els torrents, però només fins als límits del parc. Si fa una barrumbada o si rebenten les Fonts Ufanes pot ser gros, per això ens posarem en contacte amb la Conselleria de Medi Ambient per veure si és cert que hi ha perill, i si és així quin pla tenen», digué a DdB.

Malgrat les crítiques, cap responsable de la Conselleria ni de l'Ibanat ha donat cap explicació dels motius pels quals l'Albufera ha arribat a aquest grau de degradació, com mai no s'havia vist.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris