cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

El Pacte de Progrés ataca el «secretisme» del Consolat

El Pacte de Progrés reaccionà amb sorpresa i amb duresa a l'anunci del Govern ja que «proclamen l'aprovació d'una llei importantíssima per dur-la al Parlament per la via d'urgència, però no fan públic el text articulat. Això és secretisme». A la vegada, l'equip de govern del Consell Insular confia en «la reacció ciutadana a favor dels valors que representam»

El fet és que els màxims dirigents del PSIB, PSM, UM i EU es reuniren ahir migdia, just després de conèixer l'anunci del Govern, i redactaren un text conjunt en el qual mostraren la seva disconformitat amb l'acord del Govern.

Tant Maria Antònia Munar, Francesc Antich com Pere Sampol destacaren que «tenim el convenciment que l'Executiu no s'aclareix perquè està sotmès a moltes pressions i per això juga al confusionisme.

El text aprovat indica que «el Consell de Mallorca manifesta la seva estranyesa perquè el Govern no hagi publicat el text del projecte de llei de mesures cautelars urbanístiques del Govern, suposadament aprovat en el Consell de Govern».

També destaca que «mentre no es conegui íntegrament el contingut del projecte, no és possible de fer-ne una valoració. Això no obstant, tot indica que la iniciativa del Govern interferirà en les competències del Consell de Mallorca, de manera especial pel que fa a la capacitat de dictar normes subsidiàries provisionals, d'acord amb el mecanisme previst a la vigent Llei del Sòl».

Per tant, el Pacte de Progrés continua enraonant que «de confirmar-se aquest extrem quan es conegui el detall del text del projecte, el Consell constata el greu incompliment adquirit davant els ciutadans pel president Jaume Matas de respectar l'autonomia del Consell de Mallorca durant el recent debat parlamentari sobre política general».

L'escrit també destaca «l'absoluta innocuïtat de la mesura proposada, pel que fa a suspendre únicamentr els projectes de pla parcial que no hagin iniciat la seva tramitació en el moment d'entrada en vigor de la llei, és a dir, d'aquí unes setmanes encara».

En aquest sentit, el pacte de centreesquerra considera que «el Govern s'enfronta al sentir general dels ciutadans, que exigeixen a les institucions mesures cautelars efectives de protecció de la costa i les zones no urbanitzables del territori».

Així mateix, també protesten per «l'intolerable secretisme amb que el Govern està actuant, especialment després d'un debat sobre política general, per no publicar el text íntegre del projecte, la qual cosa permet la sospita que o bé no està completament ultimat, o bé existeix la voluntat d'amagar algun dels seus extrems per evitar la seva difusió a la opinió pública i confondre els ciutadans».

Per tant, el Consell veu «la possible modificació del contingut competencial dels Consells Insulars, prescindint del procediment estatutàriament establert per al repartiment competencial».

En conseqüència, la deducció final dels quatre partits es centra en què «el Consell de Mallorca té l'absoluta seguretat de comptar amb el suport dels mallorquins en la defensa del nostre territori i confia en la reacció ciutadana a favor dels valors que representam».

Nervis

De fet, el dirigents del PSIB, PSM, UM i EU esperaven ahir amb expectació la decisió del Consolat de la Mar. Fins i tot els seus assessors jurídics estaven a l'aguait. El sus hauria estat el text articulat i íntegre de la llei de moratòria en cas que haguessin vist clarament que, des de la seva òptica, retalla competències al Consell.

Però el text articulat i reglat no es féu públic per part del Consolat i sí només les seves línies bàsiques. Davant això, Maria Antònia Munar indicà que «estic segura que ni ells mateixos s'aclareixen». Per la seva banda, els socialistes Francesc Antich i Francesc Quetglas destacaren que «passa exactament el mateix que amb la Llei de Sòl Rústic, que produí confusió fins al darrer moment». Mentre, Pere Sampol indicà que «pel que sabem fins ara de la moratòria del Govern, afectarà principalment el sòl urbanitzable dels petits propietaris mallorquins, però deixa que es continuïn tramitant les grans inversions urbanístiques actualment en marxa i que sovint pertanyen a empreses que no són illenques».

A la vegada, Sampol indicà que «davant aquesta situació, no queda un altre remei que fer una crida a la població. Nosaltres utilitzarem totes les vies jurídiques al nostre abast per canviar aquesta situació. Però si això no fos suficient, acudirem a la mobilització i a la manifestació ciutadana. S'ha de pensar que ens jugam el futur de Mallorca. La moratòria del Govern, pel que sabem, és un parany molt ben organitzat però que no atura de cap de les maneres l'expansió urbanística sinó que permet els grans projectes».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris