nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
16°

Les Balears superen la mitjana estatal en nombre de persones grans

L'alt percentatge de gent gran respon a una major esperança de vida a les Illes

El col·lectiu de gent més gran de 65 anys està format a les Balears per un total de 111.696 persones, segons un informe presentat ahir pel Gabinet d'Estudis Socials i Econòmics de Sa Nostra. Una xifra que suposa el 14'23 per cent del total de la població balear, mentre que a la resta de l'Estat la gent gran no suposa més que el 13'72%. És a dir, Balears se situa per sobre de la mitjana estatal pel que fa al nombre de persones majors residents a la comunitat.

No obstant això, aquests percentatges no volen dir necessàriament que la societat balear sigui una societat envellida. El mateix informe explica, segons matisà el director de l'Obra Social i Cultural de Sa Nostra, Miquel Alenyà, que les causes principals d'aquest fenomen social són: la immigració que varen tenir les Illes en els anys 60 i 70, que va dur molta de gent que ara serien ancians en els seus llocs d'origen i no a Balears, i l'existència a l'arxipèlag d'un índex d'esperança de vida lleugerament més elevat que en el conjunt espanyol.

Concretament, l'esperança de vida a les Balears és, actualment, de 78 anys per als homes i de 88 anys per a les dones, mentre que a la resta de l'Estat és de 76'5 i de 85'5 anys respectivament.

L'alta incidència de la gent gran en el conjunt de la població balear ha fet possible que, tot i que encara es pot parlar de dèfit de residències per a ancians, l'oferta de serveis assistencials per a la Tercera Edat és «àmplia, diversificada i en expansió», segons ha estat definida a l'informe de Sa Nostra.

A les Illes funcionen actualment un total de 46 residències per a gent gran, de les quals la meitat són privades i l'altra meitat públiques. Entre totes les residències hi ha 3.340 places, de les quals 1.230 són per a persones assistides. Cal recordar en aquest sentit que el 49% de les persones majors de 65 anys tenen problemes de mobilitat. Tot i que aquests problemes no signifiquin necessàriament que hagin de menester una assistència continuada i professional.

El percentatge de persones grans que viuen a residències és a les Baleares igual al 3% del total del col·lectiu. En el conjunt de l'Estat aquest percentatge és només del 2%, la qual cosa demostra que els serveis assistencials són superiors a les Illes que a la resta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris