cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

L'esquerra denuncia que el Govern vulnera l'Estatut amb la moratòria

Antich i Sampol afirmen que l'actitud del Consolat «és predemocràtica»

El Pacte de Progrés rosega claus. La decisió del PP d'impedir que el Consell Insular pugui desclassificar els 89 urbanitzables inclosos a la seva moratòria, subjectant-los a allò que diguin les futures directrius d'ordenació del territori, provocà ahir la reacció de l'esquerra. Tot apunta que el plet acabarà als tribunals i amb manifestacions. Així, Francesc Antich, candidat del PSIB, indicà que «estan vulnerant l'Estatut en matèria d'urbanisme», mentre que Pere Sampol, en nom del PSM, digué que «per aquest camí no tindrem un altre remei que treure la gent al carrer».

Antich explicà que «la nostra preocupació i el nostre rebuig se centra en la intenció del Govern d'alterar el contingut competencial dels consells insulars sobre urbanisme, al marge de procediment previst a les disposicions de l'Estatut d'Autonomia. Si no queda un altre remei, anirem als tribunals».

Segons el dirigent socialista, el Consell Insular té potestat per desclassificar urbanitzables, i «ara ens la volen llevar en nom de les directrius del territori, que diuen que duran aviat al Parlament per la seva aprovació quan la veritat és que duen anys dins un calaix».

Per Antich, «si el Govern empra mesures en contra de les decisions del Consell, ens trobarem, sens dubte, davant una regressió que ens transporta a temps predemocràtics».

Per la seva banda, Pere Sampol indicà que «nosaltres utilitzarem tots els recursos parlamentaris i institucionals que tenim al nostre abast per impedir aquest abús, però si això no és suficient, pot ser que no quedi un altre camí que les mobilitzacions ciutadanes».

Sampol també destacà que «no podem consentir que Matas ens tracti de confiscadors perquè volem defensar i protegir el territori de Mallorca. Això fa por a la gent, tàctica pròpia de les dictadures».

A la vegada, Maria Antònia Munar, presidenta d'UM, explicà que «no acab de veure clar com podran llevar competències urbanístiques al Consell Insular. Pens que això crearia un problema jurídic molt important. Per tant, primer vull veure com articulen la seva moratòria i després ja decidirem què feim».

De fet, la moratòria que aprova avui el Govern i que serà remesa al Parlament la pròxima setmana per convertir-se en llei d'urgència és formalment molt més ampla que la del Consell, ja que afecta tots els urbanitzables sense pla parcial presentat de tot l'Arxipèlag i no només els 18 ajuntaments costaners del CIM. No obstant això, el Consolat «salva» les vint urbanitzacions en marxa afectades per la moratòria del Pacte de Progrés. A la vegada, la moratòria del Govern no interfereix teòricament en la del Consell, però a la pràctica impedeix que l'esquerra pugui desclassificar, sempre a l'espera de l'aprovació de les directrius en el Parlament, on el PP té majoria absoluta i podrà fer i desfer.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris