cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

L'oposició dóna per liquidada l'etapa del PP

Maria Antònia Munar realitzà un demolidor atac a la credibilitat de Jaume Matas

Els portaveus dels diversos partits de l'oposició coincidiren ahir en les seves rèpliques a Jaume Matas en donar per acabada l'etapa del Partit Popular al Govern de les Balears. Foren més les coincidències en aquest sentit que qualsevol tipus de divergència. Així tots assenyalaren l'esgotament del model de desenvolupament econòmic basat en el creixement urbanístic i denunciaren la incapacitat de Matas per encapçalar-ne el canvi; qüestionaren la credibilitat i la capacitat de suscitar confiança del president; criticaren una política, segons ells, basada en la imatge i subordinada al manteniment en el càrrec; posaren de manifest la contradicció entre els èxits de les xifres macroeconòmiques i el desigual repartiment de la riquesa; se sentiren decebuts pels resultats de la tramitació del Règim Econòmic i Fiscal; i expressaren el seu descontent per les insuficiències de la reforma de l'Estatut d'Autonomia.

Antich  

Va tancar el debat el portaveu del PSIB-PSOE, Francesc Antich, que incidí especialment en la sensació de final de cicle: «Des del nostre punt de vista venim de quinze anys on els diversos governs del Partit Popular, en lloc de liderar aquesta Comunitat, s'han limitat a guardar les espatles al pur i dur funcionament del benefici a curt termini i a anar darrere dels esdeveniments. I aquests són precisament els motius pels quals no podem continuar per aquest camí: l'ofec de cotxes, la manca d'aigua, les platges estibades, el problema del fems, les aturades de llum... tot en aquest darrer estiu ha contribuït al que potser no sigui encara un pacte polític explícit, però sí que conforma un consens social». Antich considera que Matas era incapaç de canviar el model de creixement o era insincer quan ho plantejava: «Vostè, a meitat d'agost, deia que no podíem créixer més a la costa. Unes setmanes després, afirmava que no podíem créixer més i que el pacte urbanístic estava per damunt dels interessos de partit. El més de setembre, després de tempestes al seu partit, ja parlava del 'dret al creixement'. I en el seu discurs d'ahir, vostè ja ens envià el missatge que les limitacions únicament afectaran els llocs en què no hi hagi demanda».

Sampol  

El candidat del PSM, Pere Sampol, va començar la seva intervenció amb una cita de Josep Melià per denunciar el «provincianisme» del Govern en les seves relacions amb Madrid. A continuació, citant el llibre Les Balears, en venda, de Joan Seguí, dóna per acabat el model de creixement basat en la venda de territori als alemanys. Considerà que aquesta via de desenvolupament havia estat impulsada conscientment des del Partit Popular i incidí, com els altres portaveus, en la «incapacitat» de Jaume Matas per imposar en el si del seu partit les correccions necessàries per solucionar els problemes que plantejava aquest camí. Sampol fou molt crític amb el pla Mirall del Govern, que segons ell era innecessari i fins i tot negatiu en uns moments de bonança econòmica i de desbocament de la construcció. El pla Mirall, per Sampol, només haurà tingut com a resultat «l'endeutament de les institucions per a quatre legislatures».

Munar  

La presidenta d'Unió Mallorquina i del Consell Insular de Mallorca va ser molt dura en el seu parlament, un dels més forts i contundents que ahir es varen escoltar al Parlament balear. La desqualificació de Jaume Matas com a figura política creïble fou total: «Ahir vàrem assistir al darrer discurs del president Matas i al darrer discurs del Govern del Partit Popular. Ha estat el pitjor discurs que he sentit en els darrers quinze anys d'autonomia... Sr. Matas, ahir ens va deixar clara una cosa a tots: que no té principis ni conviccions. No té principis, perquè si els tingués no hauria estat capaç de fer fora qui li ha permès ser president. Recordem que vostè només és un president casual. No té conviccions perquè vostè és capaç de defensar, sigui la del Partit Popular, sigui la de les enquestes, sigui la del senyor Cañellas, la del sr. Soler, la del sr. Verger, o defensar les postures del Partit Socialista, que tant li és. Només té un objectiu: mantenir la cadira». El discurs de Maria Antònia Munar va adornar Jaume Matas amb descripcions com les següents: «En aquest Parlament tots sabem que vostè és pura imatge i nul·la gestió. Vostè i el Govern que presideix són pura imatge i nul·la gestió»; «Vostès amb doblers públics estan resuscitant el Nodo. Aviat, senyor Matas, el veurem als noticiaris oficials inaugurant un pantà gràcies a la realitat virtual que vostè ven».

Groske i els Verds  

El portaveu d'Esquerra Unida va assegurar que el president del PP «no té ni capacitat ni voluntat per resoldre els problemes» i qualificà d'escàndol la proposta de moratòria urbanística del Govern balear.

Josep Ramon Balanzat, diputat d'Els Verds, criticà el que considera retòrica buida de Jaume Matas.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris