cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

L'Escorxador no tindrà més goteres

Fer obra en el centre cultural de l'Escorxador de Palma és delicat. Qualsevol canvi ha de fer-se preservant de forma escrupolosa el valor patrimonial d'un edifici catalogat. A aquests condicionants s'ha sotmès l'empresa Mercasa, concessionària de les instal·lacions, per emprendre les actuals tasques d'impermeabilització de tota la teulada.

El pressupost de l'obra, han informat portaveus de l'entitat, és de 60 milions de pessetes i es preveu que estarà acabada en uns tres mesos, encara que l'Ajuntament de Palma els ha donat de termini fins l'agost de 1999. Precisament per tractar-se d'una edificació de valor històric "i d'interès social per les funcions culturals que fa en el barri" el projecte assoleix major rellevància. Les filtracions d'aigua fins ara havien estat un mal persistent i tapar-les suposa no només evitar molèsties, sinó preservar el sostre de bigues de fusta de la podridura.

Els informants han destacat que es manté el material que resta a la façana exterior i a la part interior del sostre s'aplica tauler marí, a més de forespan que queda ocult.

Els terrats afectats per la millora són tots els del centre a excepció de la sala ovalada i de l'ala dedicada al centre cultural, que depenen de Cort.

Mercasa actua de forma indepenent a l'Ajuntament en dependre del Ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació i del d'Economia i Hisenda, i forma part de l'entrellat de política agroalimentària del Govern de l'Estat. La seva principal finalitat, de tota manera, és la remodelació de mercats minoristes municipals i la creació de grans complexos de distribució majoristes en coordinació amb les entitats locals.

El consistori de Palma li ha cedit la concessió de l'Escorxador per trenta anys, des que s'inaugurà el desembre de 1991, a canvi de l'explotació de les dependències. Les fonts han volgut ressenyar que la recuperació de l'edifici des de llavors ha estat primmirada, per la qual cosa han posat com a exemple la recuperació de la pintura orginal de les parets.

Quan s'inicià la rehabilitació, se'n varen dur a analitzar mostres i es va comprovar que era d'una combinació en desús. Malgrat tot, la recerca va permetre descobrir que encara es feia servir en determinats indrets d'Itàlia i es va traslladar el mètode a Mallorca, per fer l'impregnació com si es tractàs d'un estucat però fent servir les paletes dels manobres per a l'aplicació.

Llicència  

Les tasques de rehabilitació en un edifici d'interès històric no només són cares per la naturalesa dels materials, sinó també pel cost dels tràmits administratius. Com exemple del que això suposa, basta dir que la simple llicència d'obres de l'actual clausura de les filtracions d'aigua a l'Escorxador suposa una factura de tres milions de pessetes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris