cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
22°

Matas diu que només el Parlament té capacitat per desclassificar territori

La solució final de la moratòria del CIM quedarà sotmesa al debat de les Directrius

Jaume Matas aprofità el debat de l'estat de l'Autonomia per destacar que només les directrius d'ordenació del territori tindran capacitat jurídica per desclassificar terrenys, a part de cada Ajuntament. Per tant, la moratòria del Pacte de Progrés quedà definitivament subjecta a la decisió final del Parlament. Ara, el CIM té en marxa 89 expedients de futures urbanitzacions que es volen frenar. Aquesta moratòria continuarà en vigor, però seran les directrius les que decidiran el futur de Mallorca i les Balears. Mentre alguns diputats del PSM afirmaven que «aquest anunci de Matas deixa a la pràctica sense efecte la moratòria del Pacte de Progrés», el president afirmava que «no volem conculcar els drets de ningú, ni dels petits propietaris ni dels grans», afirmà Matas, apel·lant a la seguretat jurídica dels ciutadans».

De fet, durant l'horabaixa corrien nombrosos comentaris pel Parlament sobre una reunió de la direcció del PP que havia analitzat la sortida final per tractar de la solució final urbanística. Aquesta reunió arribà a orelles de Pere Sampol, secretari general del PSM, que li demanà dues vegades a Matas «quines mesures anunciarà avui sobre la moratòria empresa pel Consell Insular».

Matas li contestà que el Govern farà la seva moratòria i que no interferirà les decisions del Pacte de Progrés, però insistí que «serà l'ordenació del territori la que decidirà on es podrà o no desclassificar». En aquest sentit, no s'ha d'oblidar que la moratòria del Consell és un inici de tràmits cautelars que van dirigits, en principi, a la decisió final de desclassificació. Si el CIM perd aquesta potestat «final», podrà mantenir la moratòria sobre els 20 projectes amb pla parcial en marxa o aprovats, però finalment s'haurà de subjectar a la decisió parlamentària, on el PP té majoria absoluta.

Així, Matas no es mostrà enemic ni de desclassificar ni contrari al pacte urbanístic. El que féu va ser emplaçar la jugada cap al debat de les directrius i, mentre, admetre la moratòria com un «téntol», i després «ja ho veurem conforme al debat sobre les grans qüestions que tenim per endavant. I saber que hem de pagar quan hi hagi perjudicats».

A la vegada, el president pegà una repassada a municipis governats per l'esquerra com Calvià, Marratxí, Alaró, Bunyola o Pollença, «on no veig el proteccionisme que vostès proclamen per als municipis administrats pel PP». D'aquesta manera, destacà que Marratxí veurà doblada la seva capacitat de població conforme als plans aprovats pels socialistes. També va fer una anàlisi de l'Ajuntament de Calvià, indicant que «pràcticament ja no queda costa on construir, però és que tenen nous projectes de fer pisos a les planes, entre d'altres bandes, i fins i tot tenen la mirada posada en el Galatzó». A més, indicà que «també a Pollença (socialista) legalitzaren uns 600 xalets, però que comprenen que aquesta situació s'ha d'arreglar».

L'ofensiva de Matas en matèria urbanística acabà recordant «els municipis de Menorca governats pels socialistes que també experimenten un constant creixement urbanístic», i explicà que «els que no poden invertir a Mallorca se'n van als seus ajuntaments menorquins».

Tampoc no se salvà ni el PSM, al qual va recordar «l'hotel que es fa Branson en un terme governat pels nacionalistes. Vostès diran que han impedit fer xalets, però l'hotel, evidentment, tira endavant». Sampol va contestar tot recordant que «si Banyalbufar fos un Ajuntament governat pel PP, la situació seria pitjor. Sampol també destacà que el seu partit es mostrarà contrari als projectes des Pujol de Santanyí i des Canons d'Artà». Matas va anunciar per divendres la seva moratòria, que serà més ampla que la del CIM.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris