algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 25°
28°

L'Ibanat decideix fer bugada al parc natural

La Conselleria de Medi Ambient confirma que des del 96 els canals de l'Albufera no s'han netejat

En un termini de quatre mesos, de novembre a gener, l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) té previst desenvolupar un projecte de neteja i agençament dels canals i síquies en el parc natural de l'Albufera de Mallorca, en el municipi de Muro, per a la qual cosa es preveu un pressupost de 23'5 milions de pessetes.

Aquest pla, que correspon al pla anual del parc de 98, preveu la recuperació funcional de 12 quilòmetres de canals. Primer es dragarà el canal Gran, entre el pont de sa Roca fins a les comportes, el canal del Sol i la síquia dels Polls. Després es netejarà la síquia del Senyor i la de Son Amer. Finalment serà netejat el tram del torrent de Muro que entra en els límits del parc.

A l'informe remès per la Conselleria de Medi Ambient, durant set anys, des del 1991 fins el 1997, s'han netejat 26.200 metres lineals de canals. En el 91 es netejaren poc més de 5.000 metres lineals de canals, 5.000 en el 93, uns 15.000 en el 95, i 1.100 en el 96.

L'informe diu que la principal dificultat per dur a terme el projecte «és la necessitat de contractar personal molt especialitzat i maquinària també bastant especial».

El que no explica l'informe és el motiu pel qual, després d'haver fet, en el 95, la neteja de més de 15.000 metres de canals, s'ha produït aquest abandó, especialment des de 1996, quan es va fer la darrera neteja, 1.100 metres lineals a la síquia de la Senyora. Resulta molt difícil poder entendre que després d'una progressiva campanya de neteja i conservació del parc, aquesta activitat hagi quedat paralitzada.

L'informe tampoc no explica qui ha estat el responsable d'aquest desgavell ni si l'han destituït, per la seva manifesta manca de responsabilitat. .

Especialistes  

Si els de l'Ibanat diuen que per netejar els canals es necessiten homes i maquinària especial deu ser així i ho crec a ulls clucs, perquè els tècnics, especialistes i experts diplomats deuen haver fet informes que ho expliquen així als polítics, els quals, després de dos anys sense fer res, i després de les crítiques de la premsa, diuen que posaran en marxa el pla del 98, que ja acaba, però que dura fins el 99. Fa anys, els pagesos de l'Albufera no feien informes tècnics ni estadístiques, però treballaven diàriament, amb la qual cosa els canals estaven nets. Els que la coneixen, diuen que com està ara l'Albufera, els camps de conreu de sa Pobla i Muro poden quedar negats si plou un poc massa, perquè l'excés de canyís que hi ha als canals pot fer un tap que no deixi sortir l'aigua. Sabent-ho, els de Medi Ambient han decidit fer neteja per novembre, quan tothom sap que quan més perill hi ha de gota freda és per octubre. Tenen sort, o és que en saben molt.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris