cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

Els embassaments, un 15 per cent més buits que l'any passat per aquest temps

Crespo veu crítica la situació si el mes de novembre no plou

El nivell dels embassaments de l'Illa es troben un 15'16 per cent més buits que l'any passat per aquestes mateixes dates, segons informaren des d'Emaya (Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram).

Així, els 5'35 hectòmetres cúbics que hi havia emmagatzemats a l'octubre de 1997 a Cúber i en el Gorg Balu, ara es redueixen a 3'61 hectòmetres cúbics d'aigua. Fet que du a la presidenta de l'empresa municipal, Maria Crespo, a afirmar que «la situació serà crítica a mitjan novembre si la pluviometria no canvia». No obstant això, Crespo confia en les plogudes del mes de gener i febrer per «rescabalar la situació actual».

A l'hora de realitzar aquesta puntualització, Crespo recorda la informació aportada pels tècnics d'Emaya. «Jo estava molt preocupada perquè m'espantava aquesta situació, però els tècnics de la casa em varen tranquil·litzar mostrant-me les estadístiques i és que fins abril pot ploure i molt».

150 litres menys
S'ha de dir, però, que l'any pluviomètric comprèn un període molt determinat de temps, des de gener fins a desembre. Així que serà el proper mes de desembre quan es tancarà l'any pluviomètric d'enguany. Un any que es caracteritza per una mancança de plujes important. De fet, la situació no es repetia des de feia 25 anys.

Mentre que el 1997 a Mallorca varen enregistrar-se 800 litres per metre quadrat, enguany encara només n'han comptabilitzat 640.

Començaments

També s'ha de comentar que d'un any a un altre, si es comparen els mesos de gener, la situació dels embassaments ja era molt diferent. Mentre que el 1997 les reserves es trobaven pràcticament al cent per cent (97'15 per cent), a principi d'enguany només estaven a un 73'90 per cent de la capacitat.

Això considerant també que tant els mesos de març, abril i maig, així com els de juliol i agost, Emaya no va treure aigua dels embassaments per abastir la ciutat de Palma.

Incentius per al ParcBIT

Emaya pagarà el 20 per cent de l'aigua regenerada que faci servir el ParcBIT, una futura urbanització «encoberta» amb capacitat per a 6.000 persones, segons explicà des de l'agrupació municipal nacionalista Biel Barceló. Aquest acord l'adoptà el consell d'administració de l'empresa municipal per tal d'incentivar l'ús de l'aigua depurada. De la seva banda, ParcBIT Desenvolupament SA es farà càrrec de la totalitat dels costos imputables a l'abastiment d'aigua potable i clavegueram i el 80 per cent dels de les aigües regenerades.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris