cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

La lluita contra la droga arriba a les escoles

La Fundació d'Ajut contra la Dogroaddicció n'executa el pla

La prevenció contra la droga ha d'arribar als nins i han d'implicar-s'hi els pares i els educadors. Així es podria resumir la filosofia del conveni que signaren ahir el conseller de Sanitat del Govern balear, Francesc Fiol, el conseller d'Educació, Manuel Ferrer, i el president de la Fundació d'Ajut contra la Drogoaddicció (FAD), Ignacio Calderón.

El document contempla tres línies d'actuació, segons explicà Calderón. La primera es dirigeix a ecolars de primària i es complementa amb la formació dels seus professors per transmetre els missatges de forma adequada; la segons se centra en el nucli familiar, i la tercera pretén adoptar un llenguantge adient per ser permeable als adolescents de BUP i COU.

El projecte suposa una inversió de quatre milions i mig de part del Govern balear per a l'agenda del curs que acaba de començar, que es complementen amb una partida de 12 milions per un termini de dos anys que aporta l'entitat Mentor.

El projecte, afirmà Ignacio Calderón, ja és en funcionament perquè fa dos dies que s'establiren els primers contactes amb els centres escolars per tirar endavant les iniciatives.

Estratègies  

El primer bloc d'activitats, detallà el president de la FAD, s'anomena programa PIPES i té com a població receptora alumnes des de tercer cicle d'educació primària obligatòria a primer cicle d'educació secundària obligatòria. L'estratègia a seguir comença per formar el professorat a través de sis cursos de 40 hores (36 docents per curs). A la vegada s'entregarà material de suport i informació, a la vegada que es pretén establir una actuació específica i personalitzada en funció de cada centre. Calderón destacà tot seguit el paper de la família com a element preventiu bàsic, argumentació que li serví per introduir el segon programa previst. La tasca s'orientarà a pares i mares d'associacions de pares d'alumnes amb fills que no superin els 18 anys.

Aquestes persones rebran la informació a través d'un grup de vint monitors, que es repartiran per oferir als interessats cicles de sis sessions de dues hores cada una amb participació d'un màxim de 20 progenitors. L'objectiu és difondre els preceptes de prevenció a traves d'«una metodologia activa i participativa», dicta el text del conveni.

«I tu què penses?» és el lema del darrer dels programes, dedicat a alumnes d'entre 16 i 18 anys. Calderón subratllà la importància de trobar uns codis de comunicació específics que potenciïn la receptivitat dels al·lots i al·lotes. Perquè així sigui, la FAD assessorarà els tutors dels centres de batxiller, BUP i COU i distribuirà material per oferir a l'alumnat.

Incentivar una resposta  

Ignacio Calderón destacà que en el programa dirigit a adolescents es persegueix potenciar la formació d'un criteri entre la població receptora i incentivar-los a fer extensiva la visió que en tenen dels perjudicis de la drogoaddicció. Amb aquest objectiu, la tasca a fer amb els joves consisteix en oferir-los informació «molt objectiva», declarà Calderón. Tot seguit se'ls demanarà que en facin una valoració personal, que en treguin les seves pròpies conclusions i que les plasmin en un treball. Les expectatives de la FAD és que devers 5.000 alumnes participin en activitats d'aquesta mena.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris