cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

Els promotors demanen al Govern que retalli la moratòria del Consell

Volen una fórmula que permeti tirar endavant els plans parcials en tramitació

Els promotors urbanístics, principalment els que tenen projectes amb pla parcial en marxa o aprovat i que s'han vist afectats per la moratòria del Consell Insular, demanen al Govern que cerqui la fórmula jurídica per poder seguir endavant amb les seves iniciatives.

De fet, de moment encara no han presentat cap al·legació a la decisió del Pacte de Progrés, la qual cosa voldria dir que esperen com serà la moratòria que prepara el Govern i que adquirirà aviat forma de llei d'urgència. En tot cas, alguns despatxos de missers ja analitzen a fons la qüestió.

De totes maneres, fonts del Pacte de Progrés indicaren ahir el seu «convenciment» que la seva moratòria serà finalment modificada per la llei Matas d'una manera implícita però clara. S'ha de pensar que tenen plans parcials en tramitació, inversions tan importants com la Talaiola de Santanyí, Son Durí de Campos o Son Ferrandell de Valldemossa, a part d'altres importants iniciatives. El Pacte de Progrés n'ha aturat una vintena en tot Mallorca, i és aquí on rau la tensió empresarial.

En el debat de l'estat de l'autonomia que comença avui és molt possible que Jaume Matas reveli bona part de les seves intencions, almanco en l'encès enfrontament amb l'oposició que s'espera per demà dimecres.

En tot cas, el Consolat aprovarà la seva moratòria divendres que ve. Just després serà remesa al Parlament per a la seva arpovació pel procediment de lectura única (en una sola sessió). Arribat aquest moment, el Pacte de Progrés espera que qualque disposició d'aquesta norma «alteri» la moratòria del Consell.

«De fórmules n'hi ha moltes i no pens passar-me el dia pensant quina utilitzaran», afirmà ahir el socialista Francesc Quetglas, president de la Comissió Insular d'Urbanisme. En tot cas, Quetglas espera una moratòria «amb una estructuració molt semblant a la Llei de sòl rústic, que d'una manera molt hàbil llevà les competències al Consell Insular».

Per la seva banda, Pere Sampol, candidat al Govern pel PSM, indicà que «Jaume Matas passarà el seu examen final en el debat sobre l'estat de l'autonomia. Les coses han de quedar aclarides després del debat, per saber on es troba cada partit i cada candidat».

En aquest sentit, fonts del Govern indicaren que «la moratòria no llevarà competències al CIM, i engana i s'engana a ell mateix qui ho digui». A la vegada, aquestes fonts destacaren que «és segur que la moratòria del Govern afectarà els urbanitzables sense pla parcial de quasi tots els municipis de les Balears, i no només els devuit on ha incidit el Consell».

Però aquesta qüestió no és la més important per al Pacte de Progrés, ja que tots els promotors de terrenys sense pla parcial poden esperar els sis mesos que durarà la moratòria. «Són els que tenen pla parcial en marxa els més preocupats. I són aquests promotors els que volen que el Govern faci la volta a la nostra decisió».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris