cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 28°
29°

Perill d'inundacions a Muro i a sa Pobla a causa de l'excés de canyís a l'albufera

Fa més de dos anys que no es fan nets els canals, segons fonts de Medi Ambient

«Els canals del parc natural de l'albufera estan bruts i plens de canyís perquè fa més de dos anys que no es fan nets», digué a Diari de Balears un destacat membre de la Conselleria de Medi Ambient, que pregà que no es fes públic el seu nom.

Aquesta setmana, les crítiques a la conservació del parc natural de s'albufera de Muro s'han prodigat i no sense raó. No fa falta ser un expert per comprovar fins a quin punt ha arribat l'abandó en aquell emblemàtic lloc de Mallorca, visitat per milers d'estrangers i algun mallorquí. N'hi ha prou mirant els canals per saber fins on arriba la manca de responsabilitat i de sensibilitat per part de la Conselleria de Medi Ambient, per ser de la seva competència, i més en concret per part de l'Institut Balear de la Naturalesa (IBANAT), que segons fonts de la mateixa Conselleria, fins ara mai no ha donat ordre de netejar els canals.

Com a conseqüència, a més de no deixar espais per les aus i els peixos, ni per a la vista panoràmica per als visitants, l'excés de canyís suposa un potencial perill d'inundació per a les zones de sa Pobla i Muro, ja que la mateixa vegetació formaria un dic de contenció, en el cas que es produissin pluges com les dels anys 1989 i 90.

Actualment, des de les passarel·les que hi ha perquè els visitats puguin passar d'una banda a l'altra dels canals, és impossible poder veure l'aigua. Fins fa pocs anys, quan la neteja dels canals es feia de manera més responsable, des d'aquests mateixos ponts de fusta o d'obra es podien veure les aus i els peixos fent la seva. Ara, la gent que passa els ponts, si no ho sap, ni es pot imaginar que tenen l'aigua ben a prop.

«Si contractassin quatre pagesos vells, d'aquells que un temps sabien fer feina a l'albufera, ara no estaria en aquest estat de conservació en què es troba», digué a Diari de Balears un destacat polític murer, qui també pregà no fos publicat el seu nom. Aquest mateix polític recorda quan els carros passaven pels camins de l'albufera, «els canals estaven ben nets i es veien passar els peixos per les aigües transparents», i com en un tres i no res pescaven anguiles i llops. «Però ara no volen pagesos, ara es contracten experts i tècnics», digué.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris