lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
24°

L'hospitalització domiciliària és la nova tendència sanitària de l'Insalud

Un 20% dels intervinguts a Son Dureta fan el postoperatori a ca seva

Una de les actuals tendències sanitàries de l'Insalud a nivell estatal és treure pacients dels Hospitals. Potenciar les hospitalitzacions domiciliàries i evitar al màxim les llargues estades, que moltes vegades són traumàtiques per a molts de malalts, que estarien més tranquils a casa seva. I a més a més, aquesta mesura permet evitar la saturació de llits en els centres clínic. I a les Balears no han trigat a adoptar aquesta nova política sanitària, que ja s'aplica de manera experimental.

Concretament, segons el director metge de Son Dureta, el doctor Francisco Cárceles, el 19% dels casos de cirurgia major ambulatòria que s'han duit a terme a l'hospital en els primers vuit mesos de l'any, han passat el postoperatori a les seves cases respectives, amb el lògic control mèdic. Pel que fa a la cirurgia menor ambulatòria, el percentatge és encara més alt. El 47% dels pacients partiren cap al seu domicili una vegada acabada l'operació.

Convé aclarir quin tipus d'operacions s'emmarquen dins cirurgia major ambulatòria i menor. Es consideren cirurgia major intervencions com les cataractes, les varius, l'admigdalictomia, la fimosi o les artroscòpies. Entre les operacions considerades menors estan, per exemple, l'extirpació d'un gra o una apendicitis.

També a l'Hospital de Manacor s'està implantant aquesta tendència sanitària del postoperatori domiciliari. Així, de l'1 de gener a finals de setembre, dels 897 pacients operats al centre (en aquesta xifra s'inclouen tots, els de cirurgia major i menor), un total de 74 ja varen rebre la primera visita postoperatòria a casa seva. Aquest nombre de pacients suposa el 8'3% del total d'intervinguts. Tots aquests, segons va informar el responsable de l'Hospital en aquest àmbit, José María Corrales, ja pogueren fer les successives visites a l'hospital com si fossin visites externes normals.

L'objectiu d'aquesta nova política hospitalària és aconseguir mantenir la gent al seu entorn, perquè d'aquesta manera no es perd la intimitat i el confort, la qual cosa és també molt positiva per al pacient a l'hora de recuperar-se.

No obstant això, adverteix el cap d'Infermeria de l'Insalud, Jaume Janer, això no s'ha de confondre amb una alta mèdica, ja que s'ha de mantenir la vigilància i les atencions.

El 100% és impossible

La tendència actual és aconseguir cada vegada una major hospitalització domiciliària. Però, tal com assegura el director mèdic de Son Dureta, Francisco Cárceles, assolir el 100% és impossible, perquè sempre hi ha processos quirúrgics més problemàtics que uns altres, i el que no es pot fer és córrer risc. En qualsevol cas, l'objectiu és generalitzar-lo, perquè afavoreix la recuperació del pacient. Avui en dia, encara s'ha de considerar una experiència pilot.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris