lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 15°
16°

«Voldria que el meu llibre servís com una teràpia a altres malalts i familiars»

Cati Salom, presidenta d'ADELA, parla de l'autobiografia que acaba de publicar

Som Cati Salom. Aquest és el senzill títol que porta l'autobiografia escrita per Catalina Salom Parets, la jove santamariera afectada d'ELA (esclerosi lateral amiotròfica) i presidenta balear també de l'associació ADELA.

El llibre, recentment presentat a Màlaga, descriu en diferents fragments la lluita que ha mantingut l'autora amb la seva malaltia des que se li va començar a manifestar fins ara.

Els canvis tant físics com psíquics que li ha ocasionat aquesta o el paper determinant que han tingut la família i els amics en la seva vida són aspectes en els quals se centra l'autora. Així mateix presta una especial atenció a les activitats fetes fins ara per l'associació ADELA.

La publicació de l'obra ha estat ara la darrera passa d'un projecte que Cati va començar fa alguns anys amb la idea que el seu testimoni servís a altres malalts i familiars d'aquests i així deixar una herència útil.

Com explica Margalida, la mare de Cati, «voldríem que les seves paraules servissin de teràpia per a altres afectats i també als familiars que els cuiden i pateixen amb ells».

La feina ha estat llarga i dura. Cati començà el llibre quan podia moure el cap amb diferents aparells especials connectats a un ordinador que li varen fer a mida. La darrera part emperò fou la més costosa ja que es va escriure amb l'ajuda de diferents persones mitjançant una plantilla òptica on Cati dictava el que volia dir lletra per lletra.

Tot i que no li faltaren les ofertes per publicar el llibre, va ser l'Institut del Llenguatge i la Comunicació de Sevilla el que es mostrà més interessat a editar-lo i donà més facilitats. Amb la intenció que pogués tenir una major difusió a tot Espanya es va redactar en castellà.

L'arribada del llibre a Mallorca es fa amb un cert retard per causes purament tècniques. La primera edició ja s'ha esgotat.
Cati no vol destacar cap aspecte de l'obra ja que creu que el més important és el tot resultant. El fet que el llibre hagi pogut veure la llum «és com un somni fet realitat». Cati emperò no s'atura aquí i continua amb l'esperança posada en el futur. «Ha estat una lluitadora des de sempre i continuarà fent feina amb il·lusió», afirma la mare, que va aprofitar l'ocasió per agrair públicament el suport de tots els que han donat una mà.

Investigació científica

Les investigacions sobre un possible tractament per a l'esclerosi lateral amiotròfica van encara a un ritme molt lent i tenen el gran inconvenient que són tremendament costoses.

L'any passat l'associació ADELA va enviar més de 10 milions de pessetes als dos becaris que fan feina en aquest projecte a l'institut Carles III de Madrid. Aquesta quantitat però, només suposa una gota enmig de la mar. L'entitat bancària Sa Nostra ara fa poc que ha donat també un milió de pessetes. Emperò fa falta encara que la solidaritat demostrada pels veïnats de Santa Maria s'estengui a tot Mallorca. ADELA compta actualment amb 186 socis però vol multiplicar aquesta xifra. Per aquest motiu fa una crida a totes aquelles persones interessades a associar-se i que es poden adreçar al telèfon 971 620 215 o al 971 140 739.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris