cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
22°

'Les marees roges d'enguany indiquen un problema general de la qualitat de l'aigua'

El científic Biel Moyà demana un pla de prevenció d'urgència per afrontar el problema

La proliferació de marees roges al litoral mallorquí pareix augmentar cada any sense que de moment no s'hagi afrontat el problema, segons han coincidit diversos científics de la UIB.

Durant aquest estiu han aparegut almenys quatre marees roges (gran acumulació de fitoplàncton) a la costa: Cala Mondragó, Can Picafort, Peguera i Sant Elm. També han aparegut a diferents llocs d'Eivissa.

Gabriel Moyà, professor d'Ecologia i científic del departament de Biologia de la UIB, comenta que l'arribada de nutrients a l'aigua, procedents d'activitats urbanes, agràries i industrials, afavoreix la proliferació d'algues, ja que aquestes s'alimenten de nutrients com poden ser composts de nitrogen, fòsfor i silici.

El científic considera que aquestes marees roges «no són més que un punt de referència d'una problemàtica més general que incideix sobre la qualitat de l'aigua i dels sediments de moltes zones litorals».

Aquests sistemes es veuen «seriosament alterats» per tot un grapat d'impactes que no es detecten a primera vista però que, si hi són, amb el temps tindran «uns efectes catastròfics», comenta.

Davant això Moyà considera que «és urgent establir un pla de prevenció per tal de controlar i vigilar tots els factors que suposen un perill pel correcte funcionament i la conservació d'aquests fràgils ecosistemes».

Els creixements explosius d'algues es veuen afavorits per temperatures altes, bona il·luminació, baixa turbulència de l'aigua, que a llocs amb una certa fondària va acompanyada de concentració alta de nutrients. L'estiu, llavors, és l'època més propícia per a l'aparició del fenomen qualificat per Moyà de «natural, encara que no freqüent». Però enguany les marees roges han aparegut de forma molt reiterada. La proliferació de fitoplàncton fa particularment desagradables les zones de bany i, per tant, perjudica els interessos turístics. Però, per a Moyà, el perill real d'aquestes marees «prové de la presència d'espècies tòxiques, és a dir, algues que contenen toxines que poden perjudicar greument a l'home per la ingestió d'animals que les han incorporades, d'entre els quals els més afectats són els mol·luscs, que filtren l'aigua carregada d'algues».

A més Gabriel Moyà considera que a llarg terme la presència de marees «ens indicarien un deteriorament progressiu i acumulatiu de l'ecosistema marí, que acabaria afectant els trets físics i químics de l'aigua i els sediments, i per tant també a totes les comunitats biòtiques».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris