cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

L'urbanisme marcarà el debat de l'autonomia

L'esquerra tirarà en cara a Matas la permissivitat constructora i els embulls que definiren l'època canyellista

Dimarts comença el debat sobre l'estat de l'autonomia en plena polèmica urbanística, i just després que el Pacte de Progrés aprovàs la seva moratòria, que tanta indignació ha produït en el Consolat de la Mar. De fet, aquest debat es podria convertir en una repassada quan falten tres lustres d'expansió del formigó, especialment a Mallorca.

Els líders dels diferents partits fan feina de valent aquest cap de setmana. Tots ells preparen minuciosament el debat sobre l'estat de l'autonomia. L'oposició de centreesquerra, més coordinada que mai després que el Pacte de Progrés ja sap que arribarà cohesionat a les eleccions del 1999, espera posar contra les cordes un Jaume Matas que pot oferir èxits en matèria de traspassos de competències i en signatura de convenis amb Madrid, però a qui veu fermat pel seu partit en la qüestió clau: l'urbanisme. De fet, aquest és l'autèntic nexe d'unió entre la via centrista empresa per Matas fa dos anys i el conservadorisme sovint depredador del territori sempre que podia de Gabriel Cañellas. L'urbanisme també és el nexe amb els desastres del túnel de Sóller i de l'escàndol d'intent de compra d'un regidor socialista a Calvià, que tant de mal han fet a la imatge de la Comunitat Autònoma.

A la vegada, l'aprovació per sorpresa de la moratòria per part de Consell força Matas a criticar el fre a una vintena d'urbanitzacions amb pla parcial aprovat. L'oposició també sap que Matas pot contraatacar. Municipis que tenen una important presència socialista, com són Calvià, Pollença i Marratxí, no són precisament un model de proteccionisme. A més, la moratòria del Consell afecta sobretot els termes costaners controlats pel PP.

Per tant, és probable que les Directrius d'Ordenació del Territori, que han de ser la gran decisió parlamentària d'aquest final de legislatura, marquin el ritme del debat. No obstant això, l'esquerra ja recorda que aquestes directrius recomanen aturar el creixement de la costa i repoblar l'interior, fet que va en concordança amb la moratòria aprovada pel Pacte de Progrés.

I allà on més dur pegarà l'oposició serà en l'inacabable llistat d'urbanitzacions aprovades pel canyellisme, a part de la seva tolerància en la construcció a sòl rústic.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris