El fluix captat el formen productes oliosos procedents de vaixells mercants, pesquers i embarcacions esportives.
Vessaments d'aquesta mena s'acumulen a les sentines de les embarcacions, la cavitat inferior del casc on van a parar líquids diversos que es filtren pel casc o la coberta. Un factor tan simple genera un fluid molt agressiu per al medi ambient, el qual està compost entre un 40 i un 60 per cent d'hidrocarburs, entre un 60 i un 40 per cent d'aigua, i en un 5 per cent de sòlids.
La substància resultant pot ser aigua contaminada amb petroli cru o per productes pretroliers diversos. En el segon cas, és a dir, aigua corrompuda amb derivats del cru, el produeixen tots els vaixells i són els que han de lliurar-se als ports, com indica el Marpol.
Segons fonts d'Autoritat Portuària de les Balears (APB), del total de més de 827 mil litres recollits de les sentines de vaixells amarrats a Palma el 1997, 74.600 litres passaren per una planta de tractament integral per després lliurar-los a instal·lacions autoritzades.
Cinc ports de les Balears i 46 de tot l'Estat se sotmeten als condicionants del Marpol. En la nostra geografia en resulten afectats, a més del de Palma, el de Maó, el d'Alcúdia, el d'Eivissa i el de La Sabina.
El conveni el promociona l'Organització Marítima Internacional (IMO) i regula els diferents elements contaminants dels vaixells, recollits en cinc annexos: hidrocarburs, productes químics, mercaderies transportades per via marítima en paquets (contenidors, tancs portàtils, camions tanc), aigües brutes dels vaixells i fems sòlids.
Una empresa amb concessió de l'APB efectua a Palma la recollida dels residus oliosos assenyalats. Per a mercants i pesquers disposa de diversos tancs amb una capacitat suficient per atendre les demandes de servei estimades, així com d'un sistema de bombeig per aspirar el producte del vaixell i després dipositar-lo en camions que el duran a la planta de tractament.
Per les embarcacions esportives, l'empresa funciona amb recipients metàl·lics de recollida amb una capacitat d'entre 250 i 500 litres.
El servei es manté actiu durant les 24 hores de tots els dies de l'any.
Pel que fa a la recollida d'aigües brutes i de residus sòlids, una empresa, també amb autorització de l'APB per actuar en el port de Palma, compta amb una dotació àmplia de contenidors i de camions per al trasllat a plantes de tractament. Així mateix utilitza un camió cisterna amb sistema autònom de bombeig i diverses embarcacions aptes per a la recollida de residus per mar.
Les «eines verdes» són a les bases marítimes del conjunt de l'Estat
D'«eines verdes» qualifica Ports de l'Estat les diferents dotacions per controlar i derivar els elements contaminants que es recuperen de les embarcacions.
La xarxa de dotacions en termes estatals comença per onze vaixells i 52 camions cisterna, que tots junts suposen una capacitat d'emmagatzament de 11.080 metres cúbics.
Les prestacions s'amplien amb 28 plantes de pretractament i amb 11 de tractament integral. El port de Palma s'inclou entre els que té una instal·lació de les del segon tipus dels anomenats.